I sindikat visokog obrazovanja traži povećanje plaća i koeficijenata

Vijesti 10. lis 201915:28 > 15:35
Ilustracija

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja uputio je Vladi, Ministarstvu obrazovanja te Ministarstvu rada i mirovinskog sustava zahtjev za povećanjem plaća.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja u ime svog članstva Vladi je uputio zatjev za povećanjem plaće zaposlenih u sustavu znanosti i visokog obrazovanja kako slijedi.

Sindikat traži povećanje plaća nenastavnom osoblju za 6,11 posto te povećanje plaća osoblju u nastavnim zvanjima za 3,5 posto. Zahtijevaju i vraćanje koeficijenta složenosti poslova od 3 posto svim zaposlenicima, što im je, kažu, oduzeto 2013. godine te vraćanje uvećanja koeficijenata složenosti poslova po osnovi ostvarenih godina radnog staža u javnim službama (4, 8 i 10 posto) zaposlenicima koji za to ostvaruju odgovarajući uvjet staža.

“Potplaćena kategorija zaposlenika”

Sindikat u priopćenju navodi da je nenastavno osoblje, dakle oni koji rade na pomoćno-tehničkim poslovima, “generalno potplaćena kategorija zaposlenika bez čijeg rada javne ustanove ne bi mogle redovno funkcionirati”.

“Zahtjev za povećanjem plaće nenastavnom osoblju istovjetan je zahtjevu prosvjetnih sindikata koji od Vlade traže povećanje koeficijenata složenosti poslova svih zaposlenih na nenastavnim radnim mjestima uosnovnim i srednjim školama za 6,11 posto. Smatramo da bi bilo potpuno neopravdano da zaposlenici unutar sustava javnih službi na istim radnim mjestima i za istu složenost poslova budu različito plaćeni”, navode u priopćenju.

“Razlika u koeficijentima predavača i umjetničkih suradnika u odnosu na asistente egzistira predugo”

“Koeficijent složenosti poslova radnih mjesta predavača i umjetničkog suradnika treba povećati za 3,5 postokako bi se izjednačio s početnim koeficijentima ostalih nastavnih radnih mjesta odnosno koeficijentom asistenta.

Navedena razlika u koeficijentima predavača i umjetničkih suradnika u odnosu na asistente neopravdano egzistira već dugi niz godina i nužno ju je konačno ukloniti.

Dodatni razlog za povećanje koeficijenta predavača je i zahtjev prosvjetnih sindikata da se početni koeficijent učitelja i nastavnika u srednjim školama izjednači s koeficijentom asistenta. Kako su poslovi asistenta, učitelja i nastavnika te predavača usporedivi po složenosti poslova, bilo bi neopravdano i diskriminatorno da predavač ostane nanižem početnom koeficijentu složenosti poslova od asistenta u visokom obrazovanju ili učitelja i nastavnikau osnovnim i srednjim školama”, stoji u priopćenju.

“U sustavu znanosti i visokog školstva 6 godina nisu nadoknađeni umanjeni koeficijenti složenosti poslova”

“Plaće svih javnih službenika i namještenika su u ožujku 2013. godine umanjene za 3 posto. U posljednjih nekoliko godina Vlada je dijelu zaposlenih u državnim službama korekcijom koeficijenata složenosti poslova vratila razine plaća na onu iz 2013. godine, a nekima je plaće i dodatno povećala.

Prošle godine Vlada je uvećala i koeficijente zaposlenih u socijalnoj skrbi od 3 do 23 posto. Sustav znanosti i visokog obrazovanja među rijetkima je kojemu u proteklih šest godina ni na koji način nisu nadoknađeni neopravdano umanjeni koeficijenti složenosti poslova.

Smatramo da Vlada to treba učiniti u ovom trenutku i to u odnosu na sve zaposlenike u sustavu”, navodi Nezavisni sindikat  znanosti i visokog obrazovanja.   

“Kupovna moć plaće redovitog profesora danas je oko 12% manja nego 2009.”

“Ukidanjem dodatka na plaće za vjernost službi od 4, 8 i 10 posto 2014. godine snažno su pogođeni najstariji zaposlenici u sustavu.

Primjerice, plaća redovitog profesora s više od 35 godina staža u apsolutnom je iznosu danas manja nego što je bila početkom 2009. godine. Sukladno tome, kupovna moć plaće redovitog profesora danas je oko 12 posto manja nego 2009. Razlog tome u najvećoj mjeri leži upravo u ukidanju dodataka od 4, 8 i 10 posto.

Osim poboljšanja materijalnog statusa starijih radnika, navedeni dodatak nužno je vratiti u sustav jer on i dalje egzistira u sustavu državnih službi”, stoji u priopćenju koje potpisuje Igor Radeka, predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram