Sunčana Glavak: “Činjenica da Pokaz Plenkovicev kum bila je svima dobro poznata”

Vijesti 11. lis 201911:57 > 11:59
N1

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučuje je li premijer Plenković povrijedio načelo djelovanja time što je propustio deklarirati svoju kumsku povezanost s Igorom Pokazom, kad ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu. O tome je u N1 Studiju uživo govorila HDZ-ova saborska zastupnica Sunčana Glavak.

“Povjerenstvo ima svoje ovlasti propisane zakonom. Međutim, Povjerenstvo bi se trebalo držati onoga što u zakonu. Mislim da problem nema ni predsjednik Vlade da Povjerenstvo propituje bilo koga. Što se tiče ovog konkretnog slučaja, vidjet ćemo kakva će biti odluka. Gospodin Igor Pokaz je dugo u diplomaciji, profesionalan je i stručan – i to su bile kvalifikacije na osnovu kojih je on predložen za to mjesto.

U postupku ne sudjeluje predsjednik Vlade kao prva osoba, već Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Vlada i nakon toga se na Odboru za vanjske i europske poslove predstavljaju budući veleposlanici, takva je procedura”, objašnjava Sunčana Glavak.

VEZANA VIJEST

Na pitanje bi li stvar bila puno jednostavnija da je premijer rekao da mu je Igor Pokaz kum, Glavak kaže:

“Želim samo reći da je predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović ta činjenica bila dobro poznata. Jednako tako i sada bivšoj potpredsjednici i ministrici vanjskih poslova vlade Mariji Pejčinović Burić i jednako tako ljudima koji sjede, a to su i kolege iz drugih političkih stranaka, u Odboru za vanjske i europske poslove. 

#related-news_0

Imali smo jednu situaciju koju Povjerenstvo nije propitkivalo, a tada su u Povjerenstvu sjedili, ako se ja dobro sjećam, gospodin Davorin Ivanjek i gospođa Tatijana Vučetić, a to je da je Zoran Milanović bio predsjednik Vlade, a bio je u kumskoj vezi s Joškom Klisovićem, tako da bismo trebali uzeti u obzir i taj slučaj, kada se nije propitkivalo, a danas se propitkuje. Nikome ne smije biti krimen što je s nekim povezan na nekoj razini. To je bila opće poznata stvar.

Ako želite da ljudski kažem, Andrej Plenković puno je duže u diplomaciji, gospodin Pokaz je puno duže u diplomaciji – nego što je Andrej Plenković odlučio da će se vjenčati, zasnovati obitelj i da će mu gospodin Pokaz, s kojim je dugogodišnji prijatelj i prije političke karijere, biti kum.”

Upitana ima li Dubravka Šuica namjeru detaljnije podastrijeti svoju imovinu javnosti, Glavak kaže:

“Činjenica je da je Dubravka Šuica je imala transparentno predočenu imovinsku karticu, sukladno svim zakonima, sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa. Ona je bez ikakvog sukoba interesa bila puštena na hearingu (saslušanju), što se tiče institucija Europske komisije. Nema nikakvog razloga da ona ne bude potvrđena.

Čudi me što se nije propitkivalo u čije ime i za koga radi Zoran Milanović, zašto to ne možemo saznati, zašto ne možemo znati tko njega financira u kampanji i predkampanju.”

Uskoro video…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram