Bauk: HNS neće zatezati toliko da se ide na izbore

Vijesti 11. lis 201913:28 > 13:32
N1

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk napetosti između HDZ-a i HNS-a oko prosvjetarskih plaća nazvao je u petak "sitnim čarkama", uvjeren je da će HNS ostati dio vladajuće koalicije te "neće zatezati" toliko da se ide na prijevremene izbore dok će HDZ diktirati kada će se na izbore ići.

“Scenarij koji će se dogoditi je da će HNS ostati u koaliciji do kraja, a HDZ će biti taj koji će diktirati tempo kad će se ići na izbore. Sve ostalo su sitne čarke i dnevnopolitičke predstave”, komentirao je Arsen Bauk u Saboru napetosti između HDZ-a i HNS-a oko plaća prosvjetara.

Siguran sam da će Vlada naći formulaciju u kojoj neće dati ništa para, a ispast će kao da su pristali na dio HNS-ovih zahtjeva, odnosno, obećati povećanje za drugu godinu pa tko to već bude morao provoditi, smatra Bauk.

“Tvrdnje sindikata da neće odustati od svojih zahtjeva nema veze s HNS-om nego s tim koliku će političku štetu trpjeti Vlada od štrajka nastavnika. To je kriterij, a ne kako se HNS postavlja. Postoji određena politička šteta jer se vrlo lako može kontraargumentirati činjenica da nema novca u proračunu time da ima novca za puno manje bitne stvari nego što su plaće učitelja”, mišljenja je SDP-ovac.

Ono što Vrdoljak kaže danas već sutra može biti drugačije

U HNS-u se obično klade na to da budu u vlasti i sada samo pokušavaju poboljšati svoju poziciju u vlasti, a mislim da neće zatezati toliko da se ide na izbore. Imamo iskustva da je Vrdoljaku za vjerovati toliko da ono što kaže danas već sutra može biti drugačije, dodao je.

Bauk, kaže, u potpunosti podržava opciju koju je spomenuo Branko Bačić o mogućnosti istodobnog održavanja predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

“Imali bismo višestranačke biračke odbore pa nas ne bi mogli pokrasti na izborima, a to bi značilo da bi ova Vlada prestala postojati pa ako tome razmišljaju u HDZ-u, želim da to i ostvare”, poručio je.

Najavio je da će o tome kako će SDP-ovi europarlamentaraci glasati o Dubravki Šuici, odnosno, cjelokupnoj Europskoj komisiji na sljedećoj sjednici Predsjedništva u utorak i dati određene smjernice svojim kolegama u Europskom parlamentu.

“Prije tjedan dana dali smo amandman na Zakon o sprečavanju sukoba interesa da se eurodužnosnici dovedu na istu razinu s ostalim dužnosnicima u Hrvatskoj. Taj amandman je odbijen i nismo baš sjedili skrštenih ruku nego smo predlagali neka rješenja da se gospođi Šuici olakša pozicija barem u unutarnjepolitičkim raspravama, a HDZ je to dosta arogantno odbijao pa ćemo vidjeti hoće li ta arogancija biti okidač da ne glasamo za Komisiju ili ipak će prevladati mišljenje da to nije toliko vrijedno kao činjenica da se EK formira”, pojašnjava.

Na tvrdnje HDZ-a da novim zakonom narodu vraća blagdane koje mu je SDP uzeo, Bauk ističe da bi se klonio velikih riječi.

Nazivi blagdana ne odgovaraju povijesnim činjenicama

“U prijedlogu koji je sada na javnoj raspravi navedeni su skoro svi bitni datumi koji bi se trebali obilježavati. Nazivi pored tih datuma ne odgovaraju povijesnim činjenicama, jedan od njih je 30. svibnja, kao ni statusi pojedinih datuma. Te su promjene manje potrebne od mnogih drugih promjena u društvu, ali sada je Vlada odredila tu temu. Ako građani smatraju da je nebitna, onda će kazniti Vladu jer potiče nebitne teme”, rekao je.

Nema, kaže, ništa protiv da 30. svibnja bude državni blagdan zbog prvih demokratskih izbora i da se nekako drugačije zove, dok 8. listopada treba ostati Dan neovinosti i državni blagdan.

“Do 8. listopada je bila Jugoslavija, a nakon toga više nikada nije bila, prema tome, to je važan datum i treba ostati blagdan. Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje također treba biti u Zakonu, a treba li biti neradni dan, stvar je za raspravu jer se i do sada dostojanstveno obilježavao iako nije bio neradni dan“, rekao je Bauk poručivši kako će biti protiv tog zakona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram