Plenković najavom povišica ugasio sukob u vladajućoj koaliciji

Vijesti 17. lis 201907:09 > 07:16
N1 / Ilustracija

Krizu vladajuće koalicije uzrokovanu time što su HDZ-ovi partneri iz HNS-a i stranke Milana Bandića stali na stranu sindikata učitelja koji traže 6,11 posto veće koeficijente za izračun plaća u srijedu je razriješio premijer Andrej Plenković.

Govoreći o radu Vlade, otkrio je kakvom se rješenju domislio da smiri duhove u koaliciji: Vlada će ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, u tri vala povećanja po 2 posto, a zbog toga se odgađa smanjenje stope PDV-a za jedan posto planirano od 1. siječnja.

“Svjesni smo da su brojni koeficijenti nepravedni i da su se godinama nekonzistentno mijenjali. Želimo riješiti i to pitanje i za to ćemo angažirati stručnjake koji će na temelju detaljne analize precizno utvrditi realnu složenost svih poslova”, objavio je premijer.

VEZANA VIJEST

Najavio je i povećanje minimalne plaće i neoporezivog dijela dohotka za 200 kuna, pa su neki njegov govor u Saboru “pročitali” predizbornim, točnije kao pripremu terena za raspisivanje prijevremenih izbora na koje bi Plenković izašao s porukom – da su on i njegov HDZ zaslužni za povećanje plaća, a da su zasluge HNS-a i Bandića minimalne ili baš nikakve.

“HDZ je spreman i dalje na sve, pa i na prijevremene izbore. Ja razumijem da netko Plenkovićev govor može protumačiti kao predizborni, ali njegov govor je samo nastavak naše kontinuirane politike podizanja plaća i u javnom i u realnom sektoru. Ovo nije nikakva pogodba s HNS-om i Bandićem nego nastavak Plenkovićeve politike. Dakle, spremni smo i na opciju A, a to su redovni izbori u jesen 2020., i na opciju B, prijevremene izbore ove zime, i svima mora biti jasno ono što je Plenković danas rekao: HDZ na ucjene neće pristati.

Premijer je utišao koalicijske partnere, ošamutio oporbu i iznenadio dio HDZ-a koji je mislio da će on popustiti učiteljima, a ne da će nastaviti provoditi svoju politiku” tvrdi izvor Jutarnjeg lista iz vrha HDZ-a.

Sugovornik iz vladajuće stranke vrlo blizak Plenkoviću kaže da je za njega problem s HNS-om i Bandićem time okončan te da bi “baš volio vidjeti” da HDZ-ovi koalicijski partneri izmisle neke nove zahtjeve kojima bi ucjenjivali premijera. U HDZ-u naglašavaju kako je primarni cilj da Vlada u istom formatu odradi mandat do kraja.