Bačić: Sastanak sa sindikatima kad se Plenković vrati iz Bruxellesa

Vijesti 17. lis 201909:35 > 09:49
Izvor: N1

Branko Bačić, predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika gostovao je u Novom danu i komentirao jučerašnju najavu premijera Andreja Plenkovića, da će svim državnim i javnim službenicima plaće iduće godine rasti za 6,12 posto.

Imamo li točnu dinamiku najavljenog povećanja plaća

VEZANE VIJESTI

Jučer je predsjednik tijekom svog izlaganja o godišnjem radu Vlade najavio povećanje osnovice za 6,12 posto i samu dinamiku povećanja 2 + 2 + 2, a ovih će se dana na razini Vlade o tome odlučiti. Bitno je da će se u iduću godinu ući s povećanjem plaća.

Ekonomisti tvrde da je zapravo riječ o povećanju od četiri posto. Je li to točno?

Nisam baš uvjeren da bi Vlada 1. prosinca povećala plaću za preostalih 2 posto. Ministar financija je vodio računa da se doista što prije u plaćama nađe taj iznos puno prije i na taj će se način formirati i proračun. Sklon sam uvjerenju da će se najveći dio tog povećanja dogoditi u prvom dijelu godine.

Sindikatima je na pregovorima nuđeno 2+2. Kako se odjednom pojavila mogućnost da se svima povećaju plaće?

Mi smo zbog povećanja plaće od 6 posto odustali od jednog našeg predizbornog obećanja. Trebali smo smanjiti opću stopu PDV-a i time smanjiti prihode u proračunu za 1,6 milijardi kuna. Kad smo od toga odustali, to je otvorilo mogućnost da se napravi ovo povećanje plaće. S ovim povećanjem na kraju mandata Andreja Plenkovića samo na osnovu povećanja osnovice dobit će se povećanje od 18,5 posto. Ako se na to uračuna i činjenica da je kroz poreznu reformu izvršena izmjena poreza na dohodak, povećat će se plaća. Sveukupno, od početka mandata tri plaće više će se sliti u džep svakog radnika.

Kad je točno donesena ta odluka o povećanju plaća?

Nakon što su sindikati odbili prijedlog koji im je bio na stolu prošli tjedan da se dogovore oko povećanja plaće za idući tjedan. Tada smo bili na stajalištu da ćemo ići s PDV-om. Iako, to ne bi značilo nužno i smanjenje cijena u trgovinama.

Da je sindikat pristao na onu ponudu od četiri posto, bi li premijer svejedno svima povećao plaće?

Formiranje proračuna bi dalo konačan odgovor, jer kao što znate, sada završava rasprava sa zainteresiranom javnošću o poreznoj reformi.

Je li cijela priča oko ultimatuma HNS-a bila unaprijed dogovorena s HDZ-om kako bi se stvorio dojam da je Vlada pod pritiskom?

Što se nas u HDZ-u tiče, nema nikakvih dogovora, sve smo radili javno, transparentno i kroz cijeli proces mirenja bili smo bez fige u džepu, uvažavajući položaj sindikata. Mislim da su ovim prijedlogom ispunjeni financijski uvjeti. To što ta struktura obračuna plaće nije po volji čelnika sindikata u prosvjeti, ja bih se složio s tim da treba ići u izmjenu koeficijenata, zajedno sa strukom. Ja zagovaram, a to ću reći i Predsjedništvu i na sastanku koalicije, da to bude jedan od prioriteta.

Koji je rok?

Treba napraviti analizu i reviziju postojećih koeficijenata, ali mislim da bi do ljeta mogli ići u proceduru usvajanja. Treba biti sustavan, da se u najboljoj namjeri ne bi napravio još veći jaz.

Jesu li Divjak, Vrdoljak i Bandić znali za Plenkovićev prijedlog o povećanju plaće svima?

I Vrdoljak i Bandić i predsjednici saborskih klubova smo u kontaktu i možda nisu do detalja bili upoznati, ali su, pretpostavljam, i znali da će se ići u horizontalno rješavanje. Je li postotak bio definiran, ne znam, ali su znali da premijer neće odstupiti.

Kad će biti novi sastanak koalicijske većine?

Idući tjedan će se vrlo vjerojatno sastati vladajuća koalicija gdje će se raspraviti i dinamika, a i polako će se nazirati konture državnog proračuna. Pri završetku je porezna reforma, tako da će biti dosta zanjimljiv sastanak.

Dokad će trajati štrajk u osnovnim i srednjim školama po vašem sudu?

Ja mislim da je nakon jučerašnjeg stava i odluke predsjednika Vlade, da je danas štrajk trebao biti prekinut. Pratit ćemo što će se ovih dana događati, ja mislim da doista nema više razloga za štrajk, tim više što smo najavili reviziju i analizu koeficijenata, koje bi onda i u tom dijelu ispunilo očekivanja. Zato pozivam sindikate da dođu za stol, razgovaraju s Vladom, usmjerimo se ka izradi tih koeficijenata, koje, usput budi rečeno, niti jedna Vlada dosad nije napravila.

Postoji li datum kad bi Vlada i sindikati mogli ponovno sjesti i razgovarati?

Ja mislim kad se predsjednik vrati iz Bruxellesa, da će sa svojim timom dogovoriti sastanak sa sindikalnim partnerima i krenuti u poslove oko izrade te analize, nove uredbe o koeficijentima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.