Ivan Penava: "Nisu se stekli uvjeti za ravnopravnu upotrebu ćirilice u Vukovaru"

Vijesti 18. lis 201907:28 > 09:22
N1

Nisu se stekli uvjeti za uvođenje posebnih prava i ravnopravnu uporabu ćirilice u Vukovaru, prijedlog je Zaključka o dostignutom stupnju razumijevanja i dijaloga među građanima Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i srpske manjine, koje je u petak vijećnicima pročitao gradonačelnik Ivan Penava.

Nakon što je prijedlog zaključka Penava preložio vijećnicima, vrlo oštra i emocijama nabijena rasprava u jednom trenutku je došla do ruba incidenta. Zaključak je prihvaćen većinom glasova vukovarskih gradskih vijećnika.

U prvom dijelu zaključka konstatira se da je dostignuti stupanj razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine na razini koja omogućava suradnju i suživot , ali se nisu stvorili preduvjeti za proširivanje opsega osiguranih individualnih prava te propisivanje kolektivnih prava pripadnicima srpske nacionalne manjine koji žive u Vukovaru.

PROČITAJTE JOŠ

U drugom dijelu zaključka se konstatira da su još uvijek zapostavljena temeljna ljudska prava velikoj većini građana Vukovara svih nacionalnosti, koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji 1991. – i to  pravo na ljudski život, dostojanstvo, i slobodu sustavnim odgađanjem provođenja postupka protiv počinitelja ratnih zločina tijekom velikosrpske agresije na Vukovar, niti su učinjeni potrebni uvjeti za priznavanje novih posebnih prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj nacionalnoj manjini.

U trećem dijelu zaključka se konstatira da bi se – u kontekstu tih činjenica, proširivanje opsega prava u mjeri koja nadilazi osigurana prava Statutom Grada Vukovara i Statutarnom odlukom o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Vukovara – smatralo nepoštivanjem i nerazumijevanjem građana Vukovara svih nacionalnosti, koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji, što bi u konačnici dovelo do neželjenih posljedica po suživot u Vukovaru.

Podsjetimo, u srpnju ove godine Ustavni sud odlučio je da se prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru moraju unaprijediti.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović tada je obrazložio odluku zbog koje će vukovarski Srbi ostvarivati veća prava na uporabu jezika i pisma, a riječ je o statutarnim odlukama grada Vukovara, među kojima su neki članci sada ukinuti. Tako je primjerice ukinuta statutarna odredba u dijelu koji se odnosi na prava srpskih vijećnika u Gradskom vijeću pa im se materijali za rad na srpskom jeziku i ćirilici moraju osigurati i na usmeni, a ne samo pismeni zahtjev kao ranije. Isto je i s dostavom prijepisa pojedinog predmeta, propisa, akta ili isprava.

Više čitajte OVDJE.