"Zbog sigurnosti djevojčice bilo bi dobro da se suđenje izmjesti iz Zadra"

Vijesti 19. lis 201909:37 > 09:59
N1

Gradska zastupnica stranke Nova ljevica i feministkinja Rada Borić bila je gošća Novog dana. Komentirala je situaciju s privođenjem osumnjičenih silovatelja u Zadru, kao i situaciju u pravosuđu po pitanju žena žrtvi nasilja.

Borić se na samom početku osvrnula na percepciju hrvatskog pravosuđa u društvu. “Hrvatska je od 141 zemlje po povjerenju u pravosuđe na visokom lošem mjestu odozdo. Ono što najviše zabrinjava da u takvim analizama tek 10 posto hrvatskih građana vjeruje hrvatskom pravosuđu. Vidimo kako pravosuđe ne rješava i neke druge stvari, ovo je samo vrh ledenog brijega”, kazala je. 

Osvrnula se i na današnji prosvjed pod nazivom “Pravda za djevojčice” koji će se održati u gradovima diljem Hrvatske. “Od Labina do Dugog sela i Čazme okupit će se žene i muškarci koji će se pobuniti protiv ovakvog pravosuđa. Sigurno do prosvjeda ne bi došlo da je procjena suca u Zadru bila onakva kakva je trebala biti”, rekla je Borić.

VEZANE VIJESTI

 “Nećete osumnjičenike pustiti da uspiju dogovoriti svoje iskaze, da možda unište neke dokumente. Nije ih trebalo pustiti da se brane sa slobode. Mislim da je doista ovdje pogriješio sud. Društvo je zakazalo u posljednjih 30 godina. Nasilje nad ženama, bez obzira na sve naše napore, raste”, dodaje. 

Ističe kako se hvalimo da smo moderna, demokratska država, a ono što se događa je da nemamo građanski odgoj u školama, a nemamo ni zdravstveni ni spolni odgoj. 

“Žalosti da nisam vidjela, možda sam propustila, da se Crkva očitovala o ovom slučaju. Nisam vidjela da se netko brine za živu djevojčicu”, rekla je Borić. 

Borić je istaknula kako je prvi zahtjev feministica zaštita žrtve. “Mislimo da nije dobro da suđenje ostane u Zadru. Zbog sigurnosti djevojčice bilo bi dobro da se suđenje izmjesti iz Zadra”. kazala je. 

Komentirala je i provođenje Istanbulske konvencije u Hrvatskoj. 

“Ono što zabrinjava je sporo provođenje Istanbulske konvencije. U borbi za Istabulsku su bile upravo te ultradesne grupe koje su tvrdile da će se ne znam što dogoditi donošenjem Konvencije. Pitanje je uvijek te provedbe dokumenata i odluka. Dok se nije dogodio #spasime, nije se ni počelo govoriti o prvim skloništima”, rekla je Borić. 

Žrtvi treba pružiti prvo psihološku zaštitu, mišljenja je Borić. “Bilo bi vrlo dobro, a to treba razgovarati s roditeljima, da se žrtva u ovom trenutku izmjesti iz Zadra i da dobije pravu stručnu psihološku pomoć i da shvati da za to nije kriva. Dok ne promijenimo stereotipe da žena nije kriva zato što je bila nekako odjevena ili jer je nešto popila, ne možemo napredovati”, veli Borić. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.