Jeste li primijetili okruglu pločicu na vrhu instrument ploče? Ima vrlo zanimljivu funkciju

Auto 09. svi 202407:58 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Ako ste mislili da je to samo ukras kako bi kontrolna ploča bila manje dosadna, griješite. Pločica osigurava udobnost tijekom vožnje.

U modernim automobilima postoji toliko moderne tehnologije da biste vjerojatno mogli objaviti posebnu knjigu o tome. Danas su čak i prosječni automobili opremljeni karakteristikama koje su nekada bile u domeni vrhunskih vozila. Neke funkcije su “skrivene, a vidljive“.

Jeste li ste ikada primijetili malu okruglu ploču na vrhu instrument ploče – obično na lijevoj ili desnoj strani, blizu vjetrobranskog stakla, prenosi City Magazine.

Ako ste mislili da je to samo ukras kako bi kontrolna ploča bila manje dosadna, griješite. Pločica je zapravo senzor solarnog opterećenja, piše N1 Slovenia.

Što to znači? Pločica mjeri koliko sunčeve svjetlosti dospije u unutrašnjost vozila. Naime, senzor je povezan sa sistemom grijanja, ventilacije i klimatizacije i brine o reguliranju njihovog rada.

“Sunčeva svjetlost koja ulazi u vozilo može predstavljati do 60 posto toplinskog opterećenja unutrašnjosti vozila koje sistem mora savladati“, navodi se na stranici Auto Service World.

Ploča sadrži fotodiodu, koja pretvara fotonsko zračenje u električnu struju. Ako sunce sija i sija na pločicu, intenzitet svjetlosti se povećava, mijenjajući količinu električne energije koja stiže do pametnih sistema kontrole unutrašnjosti automobila. Kada količina ove energije dostigne određenu vrijednost, ona pokreće signal za povećanje ili smanjenje rada uređaja. Zato postoji mala okrugla ploča s fotodiodama, neka vrsta “policajca“, koji pazi da se ne ugrijete previše kada je toplo te da je u automobilu uvijek ugodna temperatura.

Međutim, istina je da nemaju svi automobili senzore solarnog opterećenja. Obično se nalaze u vozilima opremljenim automatskim sistemima za klimatizaciju. Starija vozila ili vozila s ručnim klima uređajima nemaju ovaj senzor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!