Zelena lista traži od Vlade izračun ušteda nastalih spajanjem agencija

Vijesti 20. lis 201912:32 > 12:34
Robert Anic/PIXSELL

Zelena lista zatražila je u nedjelju od Vlade analizu projekta spajanja 54 agencije kao i izračun ušteda koje su postigli tom odlukom.

U priopćenju podsjećaju kako je program Vlade bio smanjenje državne uprave i ušteda na plaćama, a u sklopu te racionalizacije najavljivali su i ukidanje 54 državne agencije, no one nisu ukinute već su pripojene ministarstvima ili drugim agencijama.

Kolika je tu bila ušteda, pitaju iz Zelene liste uz tvrdnju da operativnost i bolji rad pripajanjem nije postignut, nego su spajanja samo povećala tromost državne uprave.

Referirajući se na najavljeno povećanje plaća državnim i javnim službenicima od šest posto ističu kako ne drže da to nije potrebno no mišljenja su kako povećanje ne bi trebalo napraviti “uranilovkom” već po razredima.

To znači povećavanje plaća na način da najveći postotak dobiju oni s najmanjim plaćama, a najmanje povećanje onima koji imaju najviše plaće te da se se prati učinkovitost i nagrađuje po radu i rezultatima.

Smatraju također da neke javne službe – nastavno osoblje, medicinske sestre, policajci, zaslužuju i veće povećanje od šest posto.
Vladina politika bi trebala biti podizanje najniže plaće koja u realnom, a ne u prosječnom smislu, nije dovoljna za dostojan život službenika, a nekima povećanje ni ne treba, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik Zelene liste Nenad Matić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.