Pusić: Korištenje sabornice za kongres EPP-a šalje poruku "država = HDZ"

Vijesti 24. lis 201910:48 > 11:19
N1

Saborska zastupnica Glasa Vesna Pusić bila je gošća N1 Studija uživo. Osvrnula se na korištenje prostorije sabornice za kongres Europske pučke stranke, kao i zeleno svjetlo Europske komisije za tehničku spremnost ulaska u Schengen.

Na samom početku osvrnula se na održavanje kongresa Europske pučke stranke u prostorijama sabornice u Hrvatskom saboru. “To je potpuno neuobičajeno. Može se održati u zgradu parlamenta, ali ne u sabornici. Sabornica je simbol višestranačja”. 

“Dovođenje partijskih sastanaka u sabornicu, šalju se dvije poruke: prva je da je HDZ država i druga poruka je zapravo provincijalnost. Trebamo držati do vlastitih institucija. Radi se o mjestu hrvatske demokracije, koliko god možete kritizirati Sabor. Tu instituciju treba čuvati kao simbol višestranačja i demokracije, a ne pretvarati ju u mjesto za partijske sastanke”, istaknula je Pusić. 

“Promijenila su se pravila korištenja sabornice i to pred mjesec dana, kako bi mogli organizirati svoj partijski sastanak u sabornici. Ja nemam riječi”, dodaje. 

VEZANE VIJESTI

Kazala je kako se neće srušiti svijet, ali kako se time pokazuje nepoštovanje prema vlastitim institucijama. 

“Zgrada parlamenta nije sporna, sporno je korištenje sabornice. U saboru postoji niz prostorija u kojima se to može održati, ali sabornica je posebno mjesto. Poruka koja se šalje time jest – država = HDZ”, kazala je Pusić. 

Osvrnula se i na zeleno svjetlo Europske komisije u pogledu tehničke spremnosti Hrvatske za ulazak u Schengen. 

“Na ispunjavanju uvjeta se radi već dugi niz godina i oni su ispunjeni. Odluka ima dvije dimenzije: jedno je ispunjavanje tehničkih uvjeta i tu je komisija dala pozitivnu ocjenu, a politička odluka je puno fluidnija, odnosno manje su jasni kriteriji, a ona mora biti jednoglasna”, rekla je Pusić. 

“Što se nas tiče otežavajuća je okolnost što su Bugarska i Rumunjska proglašene spremnima još prije osam godina. S druge strane, zemljopisno i po broju stanovnika, oni su u nešto drugačijem položaju. De facto je cijeli Zapadni Balkan između njih i Schengena, a Hrvatska je praktički nalijepljena na Schengen. Argumenti geografije su na našoj strani. S druge strane, puno nas je manje u broju stanovnika i ne predstavljamo neku veliku opasnost da bi sad neke velike migracije odavde krenule”, dodala je. 

Smatra kako će hrvatsko predsjedanje u tom smislu imati dosta važan utjecaj. “Mi to nećemo moći rješavati za vrijeme predsjedanja, ali će svi imati priliku steći dojam o našoj organizacijskoj spremnosti”, kazala je Pusić. 

#related-news_0

Upitana o školi koju će ministri prolaziti vezano uz hrvatsko predsjedanje EU-om, kazala je: “Nije loša ideja da ministri to prolaze, poznavajući tu ekipu”. 

“Oni bi trebali biti najbolji od najboljih, ali nisu. Niti u jednoj vladi nisu svi ministri najbolji od najboljih. Ja bih rekla da se kvaliteta jedne Vlade mjeri kad se vidi koliko zaista u njoj ima ministara koji su dobri”, istaknula je Pusić. 

#related-news_0

“Ovo je jedna specifična situacija jer u Europskoj uniji postoje vijeća ministara za veliki broj portfelja koji postoje i u našoj Vladi. Sad će na tim vijećima predsjedavati i naši ministri i morat će voditi taj sastanak. Morat će ga voditi iz perspektive 28 ili 27 članica EU (ovisno o Brexitu), a ne iz svoje perspektive. Možda je s tog stajališta dobro da su organizirali taj trening”, pojasnila je. 

“Što se ministara tiče, svakako je komunikacija bitna, bitno je ponašanje i bitno je upoznati se s temama koje su ključne. To neće biti male teme, a naši ministri će morati te teme nekako moderirati”, zaključno je rekla Pusić. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.