Oštećen spomenik poginulim braniteljima u Sisku, pokrenuta istraga

Vijesti 27. lis 201919:03 > 19:14
GO HDZ Sisak

Nepoznati počinitelji oštetili su u noći sa subote na nedjelju spomenik hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana u Sisku, javlja sisačko-moslavačka policija.

Policija je primila dojavu te na mjestu događaja obavila očevid, a istodobno je pokrenuta i istraga kako bi se pronašli počinitelji tog vandalskog čina.

Tim se povodom priopćenjem oglasila i Gradska organizacija sisačkog HDZ-a: 

“Zbog naših heroja trebamo kao društvo oštro osuditi ovaj vandalski čin, zapitati se gdje naši mladi i na koji način provode svoje vrijeme i što svatko od nas kao pojedinac ostavlja u sjećanje svojoj djeci. 

Na Spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Sisku upisana su imena najvećih heroja u hrvatskoj povijesti jer su ostvarili tisućljetni san Hrvatica i Hrvata o samostalnoj i neovisnoj državi. Naši heroji položili su svoje živote na oltar domovine zbog nas i ne zaslužuju da se uništava mjesto na kojem bi im se svaki dan trebali pokloniti i zahvaliti za naš život.

A svima njima noćas je vandalskim činom beščutno i okrutno ostavljena hladna pljuska”, stoji između ostalog u priopćenju koje je potpisao predsjednik GO HDZ-a Ivan Celjak.

sisačko-moslavački župan Ivo Žinić osudio je uništenje spomenika hrvatskim braniteljima u Sisku. Nada se da je taj čin iznimka te da će počinitelji u najkraćem roku biti pronađeni i snositi posljedice nedopustivog ponašanja.

Dodao je da postoje situacije kada “ne možemo i ne smijemo odmahnuti rukom, lakonski okriviti pijanstvo, nedostatak kućnog odgoja i poštovanja prema opće prihvaćenim vrijednostima”. Žinić kaže i da ne treba podcijeniti taj čin vandalizma, “zatvarati oči pravdajući ga statistikom, pijanstvom ili ludošću i čekati da takvi incidenti postanu svakodnevna praksa”.

“Ne želimo živjeti u gradu, županiji i državi gdje treba čuvati spomenike, stražariti kraj njih i motriti ih skrivenim kamerama. Stanje društvene svijesti, ponos i ljubav za slavne hrvatske vitezove trebali bi biti najbolji čuvari. Upravo sam zato ponosan na burnu reakciju građana Siska i naše Sisačko-moslavačke županije”, poručio je župan Žinić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram