Marić o povećanju plaća: Ako smo čekali godinama, možemo još par mjeseci

Vijesti 30. lis 201908:04 > 08:07
Ilustracija

O 150 milijuna trenutno ovisi opstanak vladajuće koalicije. To je novac koji ministar financija Zdravko Marić treba osigurati kao kompenzacijske mjere, dok se ne sredi pitanje koeficijenata. Novac za to ministar Marić nije osigurao, pa zato HNS od napuštanja Vlade dijeli manje od 24 sata.

Novac nije predviđen, rekao je ministar Marić. “Dakle, što se tiče plaće, vidjet ćete i u prijedlogu proračuna za iduću godinu, od ukupnog povećanja proračuna dvije su ključne stavke. S jedne strane, to je jedna milijarda i 700 milijuna kuna više za mirovine i mirovinska primanja. I drugo, jednako toliko je predviđen iznos za plaće”, rekao je ministar financija u Dnevniku Nove TV.

VEZANE VIJESTI

 Upitan je i što će biti s kompenzacijskim mjerama koje HNS traži ako se premijer i Vrdoljak dogovore.

“Što se tiče politike plaća, tu moramo biti jasni. Povećanje plaća je ispred prijedloga o povećanju osnovice. No kao što sam i danas govorio, i sada ću ponoviti – mi smo otvorili jednu vrlo važnu temu koja i u medijskom i javno prostoru dobiva sve više prostora, a to su koeficijenti i dodaci, koje ne smijemo zaboraviti jer je plaća umnožak i zbroj tih elemenata”, rekao je Marić.

Na pitanje koliko je potrebno za analizu i implementaciju da se urede koeficijenti, ministar je kazao: “Ako smo čekali godinama, možemo i par mjeseci. Ne čekamo nešto što će se događati ne znam kada i da se ništa ne događa.”

Komentirao je plaće učitelja rekavši kako nije ista plaća za VSS u državnoj plaćom i VSS plaća u socijali i obrazovanju.

“Učitelji dobivaju 6 posto, što se tiče osnovica i rasta plaća. Za sve oko koeficijenata i dodataka bit će prilike za razgovor. Mislim da, sve skupa gledano i iz cijele problematike, 20 posto povećanje plaća u četiri godine nije malo”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.