Plenković već obavio razgovore s potencijalnim "nasljednicima" umjesto HNS-a?

Vijesti 30. lis 201909:01 > 09:08
Marin Tironi / PIXELL / ilustracija

U HDZ-u sve je jače raspoloženje da se HNS-u ne smije popustiti, pa dio stranke snažno zagovara izvanredne izbore, a dio sugovornika bliskih Andreju Plenkoviću smatra da se parlamentarna većina može održati i bez HNS-a.

U HDZ-u kažu kako je HNS svjestan da premijer Plenković želi izbjeći izbore zbog predsjedanja Europskom unijom, ali i skorog kongresa europskih pučana u Zagrebu, pa ga ucjenjuju sve većim zahtjevima. No, kompromisima, tvrde u HDZ-u, došao je kraj jer ta stranka, objašnjava izvor Večernjeg lista, ima većinu i bez HNS-a. Premijer Plenković, nastavio je taj sugovornik, već je s “potencijalnim žetončićima” obavio razgovore u tom smjeru. 

VEZANE VIJESTI

 “HDZ nema više prostora da pristaje na nikakve kompenzacijske mjere koje traži HNS. U suprotnom, ispast ćemo kalkulanti koji se boje izbora. HNS je prvo podržao povećanje plaća svima za 6,12 posto da bi onda opet tražio novac za izmjenu koeficijenata u proračunu ili kompenzacijske mjere. A što znače kompenzacijske mjere? Da nam ne vjeruju da ćemo analizirati koeficijente i nakon analize urediti pravedniji sustav”, rekao je za Večernji list izvor iz kruga premijera Plenkovića.

Budući da bi sutra na sjednici Vlade trebao biti proračun, danas će se svakako znati je li došao kraj koaliciji HDZ-a i HNS-a ili se ponovno pronašlo neko kompromisno rješenje. Ako se, zaista, ne postigne nikakav dogovor pošto HDZ ne želi raditi daljnje ustupke, može se očekivati da HNS već danas objavi izlaze li iz koalicije s HDZ-om. “Ivan Vrdoljak je svjestan da je potrošena politička priča, zato ucjenjuje Plenkovića. Ali Plenkoviću HNS više ne treba. Vlada je gotovo pri kraju mandatu, Plenkoviću ne treba još godinu dana, dovoljno mu je šest mjeseci da odradi predsjedanje i da se nakon toga raspišu izbori. U tih šest mjeseci može imati kakvu takvu većinu”, smatra sugovornik iz vodstva HDZ-a.

Ako se Plenković doista odluči održavati većinu bez HNS-a, to znači da će donekle pregaziti svoje riječi jer je nedavno javno poručio kako u slučaju razlaza s HNS-om neće ići u nikakva nova preslagivanja nego će biti izvanredni izbori. Pošto bi se bez HNS-a postojeća većina mogla održati na tijesnih 76 zastupnika, a treba uračunati da se zastupnicima prebjezima svakako ne ide na nove izbore, Plenković bi možda i bez preslagivanja mogao održati Vladu na životu još neko vrijeme.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.