Štromar o odnosima HNS-a i HDZ-a: Razgovaramo i još ćemo razgovarati

Vijesti 30. lis 201911:08 > 11:13
N1

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja i potpredsjednik Vlade, HNS-ov Predrag Štromar, u Saboru je komentirao stanje u koaliciji.

Upitan hoće li HNS-ovi ministri doći sutra na sjednicu Vlade, ukoliko se bude raspravljalo o proračunu, Štromar je rekao: “Strpite se još malo, vidjet ćete.”

VEZANE VIJESTI

 Potpredsjednik Vlade rekao je i da koalicijski partneri razgovaraju.

Na pitanje ima li načina da HNS i HDZ izglade situaciju, odnosno postoji li rješenje za ovo stanje, Štromar je novinarima kazao da će vrlo brzo imati sve informacije. “Naravno da razgovaramo i još ćemo razgovarati”, rekao je Štromar u Saboru.

Podsjetimo, članovi Vlade iz kvote HNS-a neće biti na sjednici u četvrtak ako na njoj bude prijedlog proračuna za iduću godinu bez ukalkuliranih izdvajanja za zaposlene u obrazovanju jer, kako je u utorak izjavio čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak, ne žele glasati protiv proračuna i na taj način raditi cirkus od hrvatske politike.

Nećemo raditi cirkus od hrvatske politike, poručio je Vrdoljak u izjavi za Hrvatski radio, istaknuvši da su koalicijske vlade pitanje socijalne inteligencije i kompromisa i interesa zemlje u pojedinim trenucima.

“Nikad sebi ne bih dozvolio, a mislim da ne treba ni premijer sebi dozvoliti, da na njegov prijedlog, u Vladi koju je on sastavio, dio Vlade bude protiv. I to mi nećemo dozvoliti. Mi sigurno nećemo sjediti u Vladi, a glasati protiv. Jer tu pravimo cirkus”, rekao je čelnik HNS-a.

HNS i dalje inzistira na rješavanju pitanja plaća u obrazovanju, podržavajući zahtjeve prosvjetnih sindikata za povećanjem koeficijenta složenosti poslova, dok premijer Plenković i HDZ nude zaposlenima u obrazovanju povećanje osnovice, kao i ostalim javnim i državnim službenicima.

Iz HDZ-a su u zadnje vrijeme više puta poručili da se o svemu može razgovarati, ali ne pristaju na ucjene, što je u javnosti protumačeno kao mogućnost raspada koalicije HDZ-a i HNS-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.