Aladrović: U ponedjeljak ponuda Vlade i razgovor sa sindikatima u štrajku

Vijesti 31. lis 201912:27 > 12:37
N1

Ministar rada Josip Aladrović najavio je da će u ponedjeljak sa sindikatima obrazovanja koji su u štrajku sjesti za stol i dati službenu ponudu koja je jučer dogovorena na sastanku koalicije.

“Kada govorimo o koalicijskom sastanku jučer, ponuda od 6,12 posto je na stolu i u postupku pregovaranja, ali ako do 30.6. ne dođe do redizajna sustava plaća u tom slučaju ćemo razgovarati o povećanju dva posto koeficijenata unutar sustava obrazovanja.

To je određena kompenzacijska mjera ili dogovor čije je rješenje ishodovano unutar koalicije koja čini Vladu. U ponedjeljak ćemo taj prijedlog dostaviti na stol sindikatima i očekujem da ćemo naći određenu razinu dogovora. Razgovori o toj temi kreću u ponedjeljak”, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

VEZANE VIJESTI

“Želimo spustiti loptu na zemlju i početi razgovore u dobroj vjeri. Očekujem da se odazovu i da riješimo problem”, rekao je Aladrović.

Na pitanje što je do sada bilo nuđeno sindikatima podsjetio je da su imali nekoliko sastanaka, različitih tema sa sindikatima. “Unazad mjesec i pol dana ono što smo razgovarali sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja je nuđenje oko četiri posto, ali kao dodatak, a paralelno s tim otvorili su se pregovori za Temeljni kolektivni ugovor, a kroz horizontalni pristup smo ponudlli 6,12 posto osnovice.

Te pregovore nastavljamo u srijedu, očekujemo da će tu doći do dogovora. Ovo je jasno pokazivanje stava Vlade da želi riješiti problem”, ustvrdio je.

#related-news_0

Na pitanje oko (ne)plaćanja ili zabrane štrajka odgovara: “U ovom trenutku razgovarati o zabrani štrajka nema potrebe kada imamo nešto na stolu i započete razgovore razgovarati u tom kontekstu nema potrebe.”

Raste minimalna plaća

Ministar Aladrović nakon sjednice Vlade ustvrdio je da je u mandatu ove vlade, uz najavu dodatnog dizanja u 2020., minimalna plaća porasla 754 kune što je gotovo 30 posto.

“Ovaj iznos od 3250 će biti iznos koji će biti iznos minimalne plaće u sljedećem razdoblju“, rekao je. Ističe kako će u dogovoru s poslodavcima definirati kompenzacijske mjere da im prijelaz na novi iznos plaće bude što bezbolniji i jednostavniji. Najavio je potpore te da će kroz mjere aktivne politike zapošljavanja pronaći načne kako poslodavcima olakšati prijelaz.

Na pitanje koliko su poslodavcima prošli put pomogle kompenzacijske mjere kaže da nisu bile iskorištene u obujmu koji su planirali, to može značiti da te mjere u nekim industrijama nisu bile potrebne, a s druge strane da je postojala birokratska barijera u korištenju tih mjera pa želi te barijere ukloniti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.