"Nadamo se da ćemo vidjeti koliko su sindikati spremni za kompromis"

Vijesti 04. stu 201911:19 > 11:25
Ilustracija

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović komentirao je današnje pregovore Vlade sa sindikatima u obrazovanju.

“Mislim da je zajednička želja i volja da iz ove situacije izađemo tako da prvo đaci budu zadovoljni, a potom i djelatnici.”

“Već sutra krećemo s daljnim razgovorima i očekujemo je da će do kraja tjedna biti formulirana ponuda koja bi mogla biti prihvatijliva,” kazao je ministar rada i mirovinskog sustava novinarima.

“Naravno tu očekujemo prihvaćanje i shvaćanje pozicije Vlade i fisklalnu odgovornost Vlade, kao i sistemsku odgovornost prema drugim sektorima te se nadamo da ćemo do kraja tjedna doći do kvalitetnog rješenja.”

Rekao je i što su ponudili sindikatima na današnji dan.

VEZANE VIJESTI

“Ponudili smo dva posto povećanja koeficijenta od 30.6. 2020., što je komunicirano i prošli tjedan. Nekakvo zadovoljstvo s druge strane nismo mogli vidjeti u potpunosti. Međutim, to je nešto od čega krećemo razgovarati i vidjet ćemo kako će ti razgovori završiti.”

“Moramo na umu imati fiskalnu i sistemsku održivost sustava,” dodao je.

Novinari su ga upitali je li danas na razgovorima došlo do konkretnog pomaka.

“Ima pomaka, razgovaramo. Sindnikati stavljaju svoje pozicije na stol, mi svoje. Nadamo se pomaku i očekujemo da će doći do neke vrste dogovora, ali želimo se odgovorno ponašati prema svima u sustavu.”

 “Nadamo se da ćemo sutra vidjeti koliko su sindikati spremni za kompromis, koliko su oni spremni odstupiti od nekih pozicija. Zasad su delarativno naveli da su spremni pregovarati i razgovarati, ali nikakvu konkretnu ponudu nismo dobili.”

Komentirao je i potencijalnu zabranu štrajka, koji je danas ušao u 17. dan.

“Ja bih u ovom trenutku definitivno izbjegavao komunikaciju u vidu zabrane i represije. Mi smo pokazali želju za rješavanjem pitanja. I sa sindikale strane postoji određena količina želje. Zabrana i sve represivne metode sada nisu na stolu i nadamo se da ćemo bez toga riještiti sve probleme.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.