Policija upozorava što sve morate imati u zimskoj opremi

Vijesti 07. stu 201908:15 > 08:19
Ilustracija

U odluci o obveznoj uporabi zimske opreme stoji kako je uporaba zimske opreme obvezna na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj.

Budući da su kišoviti, vjetroviti i sniježni dani u ovome dijelu godine ponešto učestaliji, osobito u središnjoj i sjevernoj Hrvatskoj, Policijska uprava krapinsko – zagorska izdala je detaljno pojašnjenje o zimskim uvjetima, ali i o potrebnim preventivnim mjerama.

Sukladno zakonu, zimska oprema motornih vozila obavezna je u razdoblju od 15. studenoga do 15. travnja. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama kao što su snijeg i poledica, strogo je zabranjen promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu kao i teretnim automobilima s priključnim vozilom, prenosi Večernji list.

Za nepoštivanje zakonskih odredbi predviđene novčane kazne. Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kazniti će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom bez zimske opreme u vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama ili ako upravlja vozilom koje nije očišćeno od snijega, leda i vode, stoji u priopćenju. Pod zimskom opremom motornih vozila, stoji u članku 94.

Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila na cesti , podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. Uz to vrijedi napomena kako se na vozila ne smiju postavljati gume s čavlima.

Policija također ističe kako zimske gume na vozilima moraju odgovarati dimenzijama što ih je prijavio proizvođač, ovisno o najvećoj dopuštenoj brzini kretanja vozila i najvećem dopuštenom opterećenju osovina na kojima su gume postavljene, a podaci o tome se nalaze u prometnoj dozvoli.

Posebne napomene vozačima

U odluci o obveznoj uporabi zimske opreme stoji kako je uporaba zimske opreme obvezna na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Policijska uprava krapinsko – zagorska također iznosi nekoliko napomena vozačima koje se tiču same vožnje u zimskim uvjetima. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu kretanja uvjetima na cesti, povećaju razmak između vozila, upale svjetla na vozilu, izbjegavaju nagla kočenja i nagle promjene smjera kretanja, izbjegavaju pretjecati vozila ispred te da ravovremeno pomoću pokazivača smjerova daju ostalim vozačima do znanja da će skrenuti vozilom, donosi Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.