Mamić o čistkama u HDZ-u: Bilo je toga i u SDP-u, nekima se 'rezala glava'

Vijesti 15. stu 201908:44 > 09:04
N1

Ankica Mamić, komunikacijska stručnjakinja, bila je gošća Novog dana. Komentirala je isključenje zagrebačkih HDZ-ovaca iz stranke zbog govora mržnje u grupama na WhatsApp-u i Viberu, a osvrnula se i na svojedobna isključenja članova iz SDP-a.

Sud časti HDZ-a u četvrtak je iz stranke isključio osmoricu članova zbog neprimjerene komunikacije na grupama društvenih mreža. Na pitanje novinarke kakvu poruku premijer Andrej Plenković time šalje javnosti, Ankica Mamić kaže:

“Onog trenutka kad se upišete u neku organizaciju, vi taj trenutak prihvaćate pravila te organizacije i dužni ste ih poštivati. Očekivati visok stupanj demokracije u unutarstranačkim stvarima je prilično idealistički. Ako se ne slažete s programom, vodstvom, idejama ili politikom, vi morate iz te organizacije izaći. Premijer je ovime pokazao da neće trpjeti nestašluke. Pritom mu je jako dobro došlo da je to stvarno neprimjerena komunikacija. Pročitala sam objavljene poruke, strašno je da netko uopće koristi taj diskurs, pa čak i u birtiji gdje se stvari malo otmu kontroli. Premijer je htio pokazati da čvrsto vodi stranku, a pritom mu je dobro došlo da to nisu neki poznati članovi”.

VEZANE VIJESTI

Komunikacijska stručnjakinja osvrnula se i na isključenja u drugim strankama, s naglaskom na izbacivanje Aleksandre Kolarić iz SDP-a.

“Ako se sjećate, ja to ne mogu zaboraviti, Aleksandra Kolarić je izbačena iz SDP-a jer je objavljen tekst na Indexu s kojim se tadašnji predsjednik stranke, danas predsjednički kandidat, Zoran Milanović nije slagao. Imali smo u SDP-u ovakvih slučajeva, nekima se ‘rezala glava’, a drugi su se godinama povlačili po sudovima časti”, istaknula je Mamić.

Na konstataciju da se neke članove procesuira odmah, dok se drugi godinama povlače po sudovima časti, rekla je kako unutar stranaka ne treba očekivati veliku demokratičnost.

“Ovaj fenomen o kojem govorite, da se neke procesuira odmah, a neke nikada, rekla bih da je jedan od generatora takvog ponašanja. Ljudi tu vrstu nepravde osjete, kao što ju mi kao građani osjećamo u hrvatskom društvu. Netko može raditi što hoće bez ikakvih sankcija, a netko može biti sankcioniran i za najmanju stvar. Ne opravdavam ljude koji ovako komuniciraju”, dodala je.

“Odluke stranačkog vrha ili stranačkog tijela, od kojih neke rješavamo u 15 minuta, a s nekima se zavlačimo deset godina, šalju poruku da nismo svi jednaki, a na kraju je štetno za one koji to čine”, zaključila je Mamić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram