Zagrebački HDZ oglasio se o izbacivanju članova zbog govora mržnje

Vijesti 15. stu 201916:31 > 16:36
Zarko Basic/PIXSELL

Gradski odbor HDZ-a Grada Zagreba je na prijedlog Predsjedništva Gradskog odbora donio Odluku o pokretanju stegovnog postupka protiv 8 članova Gradske organizacije zbog osobito teške povrede obveze člana HDZ-a propisane Statutom HDZ-a, izvijestio je Gradski odbor HDZ-a Grada Zagreba na svojim stranicama.

Časni sud Gradske organizacije HDZ-a Grada Zagreba je odlučio da se članovi protiv kojih je pokrenut postupak bezuvjetno isključe iz stranke jer su širili neprimjerene poruke čiji je sadržaj jednak govoru mržnje, kao i iskazivali nelojalnost HDZ-u te otvoreno agitirali za kandidate drugih političkih opcija.

Odluka o isključenju nastupila je nakon što se utvrdilo da pojedinci takvim porukama krše Statut HDZ-a te svojom komunikacijom štete ugledu, časti i dostojanstvu Hrvatske demokratske zajednice i svih njezinih članova. Časni će sud pisanu odluku otpremiti u roku od osam dana.

Gradski odbor HDZ-a Grada Zagreba ovim putem naglašava kako načelo unutarstranačke demokracije podrazumijeva pravo izražavanja različitih mišljenja, kao i pravo neslaganja s određenim politika, ali da se unutar stranke, kao i u cjelokupnom društvu, govor mržnje i ne može tolerirati, stoji u priopćenju na stranicama Gradskog odbora. 

VEZANE VIJESTI

Kako smo pisali u četvrtak, među isključenima su Božo Medić, Ante Jelčić, Anita Parka Đurašić, Ante Šimunović, Vedran Černy, Miro Boras, Krasnodar Raguž i Vlado Kolak.

Stegovni postupak trebao je biti pokrenut i protiv Marijana Banellija, ali je on jučer podnio ostavku na sve stranačke funkcije i napustio HDZ.

Svemu je danas prethodila telefonska sjednica zagrebačkog HDZ-a i Predsjedništva te gradske organizacije koji su usvojili taj stranački prijedlog.

Nakon odluke gradskog Suda časti isključeni članovi mogu se žaliti Visokom časnom sudu koji može potvrditi ili pak odbaciti izrečenu mjeru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.