"Imamo jedan disfunkcionalni sustav uređenja plaća u kompletnom javnom sektoru"

Vijesti 18. stu 201917:52 > 18:13
N1

Viktor Gotovac, profesor s Katedre za radno i socijalno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, gostovao je u današnjem Newsroomu gdje je komentirao aktualni štrajk prosvjetara te pitanje plaća u javnom sektoru.

Profesor Gotovac je prvo komentirao plaćanje dana u štrajku, tj. najnoviju najavu Vlade kako će 15. prosinca biti i zadnji plaćeni dan u štrajku.

Štrajk ne treba biti plaćen, nadoknada da

“Pravna norma kaže kako se dani provedeni u štrajku – bez obzira bio taj štrajk zakonit ili nezakonit – ne moraju platiti, zato što to vrijeme kada su radnici u štrajku, oni ne rade.”

“To nas u ovom kontekstu dovodi do drugog pitanja – ako mi imamo posebnim propisom (Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi) propisanu obavezu da se određeni broj poglavlja i sadržaja obradi programom u školama, to zapravo apostrofira činjenicu da će ti dani morati biti nadoknađeni.”

Objasnio je i što to znači.

“Kada bi se nešto nadoknađivalo, tada bi se to trebalo platiti. Ako bi to bilo subotom, onda bi to bio prekovremeni radi povećanje plaća temeljem rada subotom.”

VEZANE VIJESTI

Komentirao je političku spremnost obje strane da se ovaj štrajk i problem zbog kojega se odvija riješi.

“Ja vidim spremnost s obe strane. Znači, obe strane pregovaraju – u okviru ovih pregovora o osnovici. Sad je samo pitanje što su strane spremne uložiti u dogovor.”

“Čini mi se – ili je to bar ono što je iskomunicirano – sindikati su ljude uvukli u štrajk i mogu sada samo doći i reći mi sad odustajemo od većih dijela svog zahtjeva. S druge strane je Vlada donošenjem proračuna definirala neke svoje okvire u kojima – čini mi se – za to povećanje nema prostora.”

Pitanje uređenja plaća je vrlo dvojbeno

Osvrnuo se i na problematiku koeficijenata u javnom sektoru.

“Jako je duboka voda uređenja plaća u javnim službama, u državnoj službi, vjerojatno u cijelom javnom sektoru, gdje onda uključujem i gospodarstvo koje je u državnim rukama. To je vrlo dvojbeno pitanje, kako su kod nas uređene plaće.” 

“Rekao bih kako imamo jedan disfunkcionalni sustav uređenja plaća u tom kompletnom javnom sektoru. Javne službe su tu malo veći problem od državnih službi, gdje su plaće zapravo sveukupno manje i subordirane su plaćama političkih i državnih dužnosnika koji upravljaju tim sustavom.”

#related-news_0

Objasnio je kako je sustav potrebno drugačije urediti.

“Mi doista trebamo da se stvari drugačije urede – da to bude transparentnije, da i ljudima koji su korisnici sustava bude jasno kolika je ta plaća nekog kod koje oni dolaze po javnu uslugu, a i da ljudi koji tu rade znaju odnos svoje plaće prema nekim drugim plaćama.”

Promjena ne dolazi preko noći, ali problem plaća se spominje tek kada “gori”

“Mislim da nije realno da se jedna takva velik promjena desi preko noći, ali je veliki problem na strani političara. I političari vole biti narodni heroji, apostrofirati svoje pobjede gdje su oni nešto učinili”, kazao je profesor Gotovac.

Istaknuo je i sljedeće: “Ali kada pogledate za jedan ovako ozbiljniji zahvat, to se vrlo brzo zaboravi. Kaže se ‘trebali bismo’, ‘problem je’, ali dok tu ne gori, zapravo o tome nitko ne govori. I plaće se sporadično spominju samo kada netko napravi ovako nešto.”

“I zato ovaj štrajk – bio on zakonit ili ne, prihvatila ga javnost ili ne – izvlači na površinu jedno pitanje: kako imamo uređene plaće u javnim službama,” istaknuo je.

“Ja mislim da je pitanje plaća doista pitanje kojim bi svaka sljedeća vlada – svjesna dogorjevanja strpljenja i javnosti u pogledu kvalitete javnih službi, ali i zaposlenih u pogledu njihovih plaća – trebala nekako razmrsiti mnoga pitanja koja se tiču te problematike: kumulativnog rada liječnika, kako su vrednovani pojedini koeficijenti (veliki su dispariteti), kolektivni ugovori, između ostaloga,” kazao je zaključno profesor Gotovac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram