ANKETA Da su izbori danas, za koga biste od potencijalnih kandidata glasali?

Vijesti 21. stu 201907:25 > 07:29
Robert Anic/PIXSELL / Ilustracija

Od petka, 22. studenoga, teku rokovi u kojima potencijalni kandidati za Pantovčak moraju prikupiti po 10 tisuća potpisa i time potkrijepiti svoju predsjedničku kandidaturu.

Potpise trebaju prikupiti u 12 dana i to samo na obrascima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), svaki birač potpisom može poduprijeti samo jednog kandidata, a valjanost potpisa provjeravat će se pri predaji kandidature.

Rok za kandidature je do ponoći, 3. prosinca. DIP potom ima 48 sati za njihovu provjeru i objavu liste kandidata za predsjednika, kad to učini i službeno će krenuti izborna promidžba.

Hrvatska predsjednika države bira 22. prosinca, na mandat od pet godina, a biraju ga punoljetni hrvatski državljani u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ako niti jedan kandidat za predsjednika države Republike Hrvatske ne dobije u prvom krugu većinu glasova svih birača koji su glasovali, održava se drugi krug izbora nakon 14 dana.

Znači, ne dobije li 22. prosinca niti jedan predsjednički kandidat većinu glasova birača koji su glasovali, za dva tjedna, 5. siječnja 2020. održat će se drugi krug u koji će ući dva kandidata s najviše dobivenih glasova.

*Da su izbori danas, za koga biste od potencijalnih kandidata glasali?

*online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima