Hrvatski Crveni križ u stanju pripravnosti za pomoć žrtvama potresa u Albaniji

Vijesti 26. stu 201916:31 > 16:36
Dusko Jaramaz/PIXSELL (ilustracija)

Kako javljaju iz Crvenog križa, od jutros su u kontaktu s kolegama iz Albanskog Crvenog križa koji neumorno pomažu stanovništvu pogođenom potresima.

Kako navode u priopćenju za medije Hrvatski Crveni križ je također u stanju pripravnosti i spreman pružiti pomoć u trenutku kada Albanski Crveni križ to zatraži.

“Osim što pružaju pomoć stradalim ljudima, kolege iz Albanskog Crvenog križa sada rade i na procjeni situacije. Kada dovrše taj proces, znat će što im treba. U sklopu međunarodne inicijative ‘Susjed pomaže prvi’ koju je upravo HCK i pokrenuo, mi smo tu i spremni smo pomoći. Imamo već iskustvo pomaganja u sličnim situacijama diljem svijeta. Primjerice, u potresu na Haitiju 2010. pomogli smo i novčano, ali smo također poslali i svoje stručne timove”, ističe Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

VEZANA VIJEST

Albanski Crveni križ neposredno nakon potresa izašao je na teren i otada pruža podršku pogođenom stanovništvu.

Mobilizirani su interventni timovi Crvenoga križa s više od 160 volontera koji pružaju prvu pomoć, a zbog preopterećenosti lokalnih bolnica volonteri rade i kao ispomoć medicinskom osoblju.

#related-news_0

Za stradalo stanovništvo Albanski Crveni križ osigurava hranu i vodu, psihosocijalnu podršku te podjelu deka i higijenskih setova.

Usto, Crveni križ sudjeluje i u postavljanju evakuacijskih centara. Osim Hrvatskog Crvenog križa, pomoć Albanskom Crvenom križu ponudila su i brojna druga društva Crvenoga križa diljem svijeta, navodi se u priopćenju za medije te organizacije.

Podsjećamo kako je najmanje 17 ljudi poginulo, a više od 600 je ozlijeđeno u dva potresa koji su u utorak ujutro pogodili gusto naseljen dio albanske obale i područje glavnog grada Tirane.

Premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazili su u utorak sućut žrtvama snažnog potresa u Albaniji, a vlada je odlučila da će Hrvatska Albaniji poslati specijalizirani tim za spašavanje iz ruševina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.