Oleg Butković najavio natječaj za nastavak izgradnje koridora 5C još ove godine

Vijesti 27. stu 201920:33 > 20:34
N1

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u srijedu kako će natječaj za nastavak izgradnje međunarodnog cestovnog 5C koridora od Osijeka prema granici s Mađarskom biti raspisan još ove godine, a projekt vrijedan oko 100 milijuna eura financirat će Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Nakon sastanka s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem Butković je podsjetio kako je natječaj prije nekoliko mjeseci poništen, a u međuvremenu je osigurano financiranje projekta od EBRD-a, pa će i natječaj biti napravljen prema pravilima te institucije i očekuje kako će to biti puno brže.
Nakon toga ostaje izgradnja završne donice od pet kilometara do mađarske granice, koju projektiramo i gdje smo s mađarskom stranom dogovorili točku spajanja, izvijestio je Butković.

Istaknuo je kako se u Hrvatskoj provodi veliki investicijski ciklus u prometnoj infrastrukturi vrijedan više od 20 milijardi kuna, a samo na osječkom području pripremaju se i provode projekti vrijedni milijardu kuna.

Podsjetio je kako se radi o projektu obnove tramvajske infrastrukture vrijednosti oko 250 milijuna kuna. S čelnicima županije analizirala se mogućnost financiranja izgradnje podvožnjaka u Ulici Sv. Leopolda Bogdana Mandića vrijednog 95 milijuna kuna, i predviđeno je da se izgradnja s 85 posto financira EU sredstvima.
Najavio je kako će se uskoro potpisati ugovor o bespovratnim sredstvima za isporuku osam novih autobusa, a razgovaralo se i o projektu nabave 24 nova tramvaja vrijednih 360 milijuna kuna.

Predsjednik Uprave “Hrvatskih autocesta” Boris Huzjan rekao je kako se početak radova na dionici koridora 5C od Osijeka do Belog Manastira očekuje u proljeće iduće godine, a završetak do kraja 2022. godine. Osim EBRD-a projekt će sufinancirati i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR).

Za posljednjih pet kilometara koridora prema mađarskoj granici 5C građevinska dozvola se očekuje krajem iduće godine, nakon čega slijedi početak radova, rekao je Huzjan i dodao da se završetak izgradnje auto-ceste u punom profilu na koridoru 5C očekuje do kraja 2023. godine.

Župan Anušić rekao je kako se razgovaralo i o obnovi zgrade osječkog željezničkog kolodvora za koju će se vrlo brzo raspisati natječaj te projektu cjelovite obnove osječke Zračne luke, koji će osigurati njeno kvalitetnije funkcioniranje.

Ovo su daleko najveća ulaganja u infrastrukturu Županije od završetka Domovinskog rata i vremena poratne obnove, istaknuo je Anušić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.