Imaju li sindikati potporu roditelja i ostalih građana u svojim zahtjevima?

Vijesti 29. stu 201921:54 > 22:00
N1

Istraživanje koje je za Novu TV provela agencija Ipsos otkriva što o štrajku misle građani.

Štrajk prosvjetara podržava 67% ispitanih građana, dok ih 29 % ne podržava. Vrlo je malo onih koji nemaju stav o ovoj temi – 4 posto, a zanimljivo, ne postoji značajna razlika u podržavanju štrajka neovisno o spolu, dobi, regiji…ili činjenici je li netko roditelj ili nije, rezultati su istraživanja koje je za Novu TV provela agencija Ipsos.

Nova TV / IpsosPuls

Nešto manji broj, ali još uvijek većina, 53% ispitanika smatra kako prosvjetni radnici trebaju nastaviti tražiti povećanje koeficijenta složenosti posla i nastaviti sa štrajkom. Ne mali broj ispitanika 38% smatra da bi bilo dobro prihvatiti Vladinu ponudu.

Nova TV / IpsosPuls

Ova situacija traje već mjesecima, a sam štrajk više od mjesec dana, pa kao glavne krivce za to građani vide Vladu Republike Hrvatske, njih 36% ili konkretno Andreja Plenkovića, njih 23%. Sindikate smatra odgovornim 15 % ispitanih, a još manje ministricu Divjak – 5 %.

Nova TV / IpsosPuls

Svi izazovi nastavničkog posla postali su vidljivi svakodnevnim ispovijestima ogorčenih prosvjetara o uvjetima rada, pa smo pitali građane i o tome. Odgovor je gotovo jednoglasan – Da su prosvjetna zanimanja teška i zahtjevna slaže se 78% građana. 15 posto ispitanika se slaže s tvrdnjom da je to lagan i lagodan posao.

Nova TV / IpsosPuls

Iako je podrška prisutna, 64% građana svjesna je kako će biti teško ili iznimno teško nadoknaditi izgubljenu nastavu. Trećina ispitanika vjeruje da našim učenicima nadoknada neće teško pasti.

Nova TV / IpsosPuls

Pitanje upućeno roditeljima bilo je – bude li se nastava nadoknađivala subotama, koliko je vjerojatno da će njihovo dijete ići na nadoknade, i njih 70% kaže kako vjerojatno hoće. Ali ima i onih koji i na samu najavu radnih subota kažu da njihovo dijete neće sudjelovati u tome. Takvih je 27 %.

Nova TV / IpsosPuls

Postoje i druga rješenja, pa tako najviše roditelja, njih 25% preferira skraćivanje zimskih praznika i produljenje školske godine, njih 22% skraćivanje proljetnih praznika i produljenje školske godine, a 20% odabire produljenje školske godine isključivo u lipnju i nakon njega.

Nova TV / IpsosPuls

Istraživanje je provedeno na stratificiranom slučajnom i nacionalno reprezentativnom uzorku od 600 građana Republike Hrvatske. Provedeno je 29.8. i 29. studenog 2019. Pogreška mjerenja je +/-4%.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram