Milardović: Plenković nije Margaret Thatcher, a prosvjetari nisu rudari

Vijesti 02. pro 201912:13 > 12:19
N1

U HRT-ovoj emisiji 'U mreži Prvog' o štrajku učitelja, njihovim zahtjevima, ponudama Vlade , kao i o tome kako će se štrajk odraziti na predsjedničke izbore, govorio je politolog Anđelko Milardović.

“Uzroci štrajka su strukturni. Obrazovni sustav je potcijenjen i zanemaren. Politička oligarhija je posljednjih 27 godina podcijenila intelektualno-obrazovnu elitu i ona se bori za socijalni status i za dostojanstvo”, kazao je Anđelko Milardović.

“Drugi uzrok štrajka je, smatra – nepravovremeno neprepoznavanje štrajka i nisko klizeći start premijera prema sindikatima. To nije u maniri jednog vladara, koji je u jednom trenutku pomislio da je Margaret Thatcher. Međutim, prosvjetari nisu rudari, dodao je. Smatra da ovakvim ponašanjem Andrej Plenković šteti kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović i može mu se drugi put javiti crni labud, zaključio je u HRT-ovoj emisiji.

Smatra kako će se Vlada teško izvući iz ove situacije bez da poveća koeficijente. Sve pametne vlade ulažu u znanost, obrazovanje i kulturu, zaključio je.

Nužnim smatra reviziju koeficijenata, jer nije normalno da neki “državni službenik u nekom državnom uredu za doček dobrodošlice ili netko sa srednjom stručnom spremom u nekoj agenciji ima koeficijent ‘boli glava’ u odnosu na prosvjetara”.

“Nisu svjesni koliko su svima nama zakomplicirali život”, zaključio je Milardović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram