Slovenija traži zabranu etikete 'Hrvatska Istra – teran', što će reći Sud EU-a?

Vijesti 03. pro 201914:38 > 14:38
Pixabay (ilustracija

Na općem sudu EU-a u Luksemburgu u utorak je započela usmena rasprava o tužbi Slovenije protiv Europske komisije u vezi slovensko-hrvatskog spora oko vina teran, a iskaz pred sudom dala je tijekom jutra i zastupnica hrvatske vlade pri Sudu EU-a Gordana Vidović Mesarek, koja je dala iskaz o stajalištu Hrvatske.

Slovenija tužbom protiv Komisije traži da se poništi njen delegirani akt iz 2017. kojim je Hrvatskoj dopušteno da prodaje istarski teran s naljepnicom “Hrvatska Istra – teran”, pri čemu naziv teran mora biti ispisan manjim slovima. 

Mesarek je pred sudom rekla da je Europska komisija delegiranim aktom ispravila nepravdu koja je počinjena istarskim vinarima, proizvođačima terana, te da je Slovenija iz imena svog terana povukla raniju oznaku “Kras”, po regiji gdje se on proizvodi, makar, kako je pojasnila, naziv vina bez zemljopisnog pojma tradicionalno ne može biti oznaka njegova geografskog podrijetla. 

VEZANA VIJEST

Europsku komisiju kao tuženu stranu u postupku pred sudom zastupa Barbara Rous, iz Komisijine pravne službe.

U svom izlaganju, ona je rekla da ne zna kako bi se slovensko-hrvatski spor oko terana odvijao da je Hrvatska u EU ušla prije Slovenije.

Slovenija je svoj teran zaštitila kao vino s geografskim podrijetlom odmah nakon ulaska u EU 2004., dok je Hrvatska u EU ušla tek 2013.

Rous je rekla da Komisija priznavanjem izuzetka za Hrvatsku i za njen teran nije ni u kojem slučaju prekršila pravila niti prekoračila svoje ovlasti jer su se slični izuzeci odobravali i ranije. 

#related-news_0

Kako je ustvrdila, Europska komisija je svojim delegiranim aktom ispunila legitimna očekivanja hrvatskih vinara, koji su naziv za svoje vino koristili i prije ulaska Slovenije i Hrvatske u EU pa bi se u slučaju da im to nije odobreno našli u lošijem položaju nego što su bili.

Slovenija je na početku današnje usmene rasprave o vinskom sporu ostala pri svojim tezama.

Kako je izjavila Verena Klemenc, njena agentica na sudu, Slovenija smatra da je izuzetak u označavanju vina, čiji je naziv Slovenija zaštitila oznakom zaštićenog geografskog podrijetla, nelegalan, da zavodi potrošače koji bi mogli kupiti hrvatsko vino misleći da je iz Slovenije te da se tako slovenskim proizvođačima nanosi šteta, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA.
Usmena rasprava u sporu Komisije i Slovenije oko deklariranog akta za istarski teran nastavit će se do kasnih popodnevnih sati, očekuju na sudu u Luksemburgu.

Hrvatska u ovom postupku nije jedna od strana, a njezina predstavnica na sudu samo je izložila hrvatsko stajalište o slovensko-hrvatskom vinskom sporu oko terana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram