I britanski Guardian piše o Nigerijcima i hrvatskoj policiji

Vijesti 05. pro 201917:08 > 17:11
Žurnal.info

Britanske novine The Guardian objavile su priču o dvojici studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija kidnapirala i ilegalno protjerala u Bosnu i Hercegovinu.

Napomenuli su kako su organizatori međunarodnog studentskog sportskog natjecanja pozvali da se dvojicu studenta iz Nigerije vrati u njihovu zemlju jer su nezakonito odvedeni u bosanski izbjeglički kamp.

Šetali se Zagrebom, a onda završili u izbjegličkom kampu

Podsjetimo, Kenneth Eboh Chunedu i Uchenna Abia Alexandro, studenti na Federalnom tehnološkom sveučilištu Owerriju u Nigeriji, doputovali su 12. studenoga u Pulu kako bi sudjelovali na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu.

Nakon završetka natjecanja 18-godišnji stolnotenisači došli su u Zagreb, odakle su trebali letjeti za Istanbul, pa onda iz Istanbula za Lagos. No, dok su se šetali Zagrebom noć prije odlaska, zaustavila ih je policija koja je od njih tražila identifikacijske dokumente. Kada su im studenti odgovorili da su ih ostavili u hotelu, policija ih je privela, odvezla u šumu u blizini Velike Kladuše i pod prijetnjom oružjem natjerala da prijeđu na teritorij Bosne i Hercegovine.

VEZANA VIJEST

“Pokušali smo objasniti tko smo i da su nam dokumenti ostali u hostelu, ali su nas oni samo odveli u policijsku stanicu”, rekao je Chinedu za bosanski portal Žurnal, što prenosi i Guardian.

“Nisu uopće slušali što govorimo”, dodao je.

“Policajac mi je rekao da će me upucati ako se ne pomaknem”

Guardian nastavlja priču i opisuje kako ih je policija kombijem prevezla na granicu s Bosnom i Hercegovinom, gdje su tog dana hrvatske vlasti okupile skupinu migranata koji su pokušavali ući zemlju. Policija im je svima naredila da prođu kroz šumu i uđu u Bosnu i Hercegovinu.

#related-news_0

“Odbio sam ići u šumu”, rekao je Chinedu. “No, policajac mi je rekao da će me upucati ako se ne pomaknem”.

Uchenna i Chinedu su na kraju završili u izbjegličkom kampu za migrante u Velikoj Kladuši, piše The Guardian, gdje tisuće migranata žive u šatorima bez vode ili grijanja s temperaturama do -2 stupnja Celzijevih.

“Studentima nitko nije vjerovao”

Mnogi nisu mogli razumjeti što govore nigerijski studenti te su volonteri tek krajem studenog shvatili što se dogodilo i kontaktirali predstavnike sportskog natjecanja kako bi im javili gdje se nalaze Uchenna i Chinedu.

“Rekli su mi da je hrvatska policija deportirala u Bosnu dva studenta iz Nigerije”, ispričao je organizator Alberto Tanghetti za Guardian.

“Zamolio sam ih da mi pošalju njihove fotografije i imena. Nakon detaljne provjere potvrdili smo da su to studenti koji su sudjelovali na turniru i imali redovite vize koje su izdale hrvatske vlasti. Stvarno ne razumijem što se dogodilo jer je čak i pulska policija obaviještena da su u Hrvatskoj”, kazao je Tanghetti.

#related-news_0

“Još je apsurdnije što studentima nitko nije vjerovao. Trebali su ih samo dopratiti do hostela kako bi provjerili njihove dokumente”, dodao je.

Guardian je poslao upit o događaju hrvatskoj policiji i Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu.

Guardian o sustavnom zlostavljanju hrvatske policije

“Ti su ljudi žrtva nezakonitog postupanja hrvatske strane. Mi sada, po zakonu, trebamo te ljude hitno vratiti u Hrvatsku. Očito je da imaju hrvatske vize i da su nezakonito u Bosni i Hercegovini. Iz njihovih izjava je jasno da ih je hrvatska policija prisilno prebacila i da ih trebamo vratiti u Hrvatsku“, rekao je za Al Jazeeru ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, što je prenio i Guardian.

Već godinama humanitarni radnici i agencije optužuju hrvatske vlasti, piše Guardian, da ilegalno šalju prema Bosni i Hercegovini migrante koji pokušavaju prijeći granicu. Migrante hrvatska policija sustavno tuče i uništava njihove mobilne telefone kako ne bi bili snimljeni.

#related-news_0

Guardian piše kako je prošle godine dokumentirao uvjerljive dokaze o fizičkom zlostavljanju hrvatske policije, na što su se žalili migranti u bosanskim gradovima Bihaću i Velikoj Kladuši. Hrvatska je tada, zaključuju britanske novine, negirala bilo kakvu nepravdu ili nezakonito ponašanje, prenosi portal Index.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.