Mrsić: Poraz Kolinde Grabar-Kitarović neće dovesti do smjene Andreja Plenkovića

Vijesti 10. pro 201909:06 > 09:10
Izvor: N1

Gost Novog dana bio je saborski zastupnik, čelnik Demokrata i bivši šef kampanje Ive Josipovića Mirando Mrsić.

Pitali smo ga kako gleda na izjavu premijera Andreja Plenkovića da je “glas za Miroslava Škoru glas za SDP i Zorana Milanovića”

“To je borba unutar HDZ-a. Vidi se da se oko Škore okuplja Karamarkov HDZ, kojeg smo vidjeli u Domoljubnoj koaliciji. S druge strane imate Andreja Plenkovića s proeuropskim HDZ-om i to je sad borba unutar obitelj oko pitanja tko će vladati HDZ-om. Iza predsjedničkih izbora idu unutarstranački izbori u HDZ-u. Zato se Andrej Plenković ovako uključio u kampanju. 

VEZANE VIJESTI

Kolinda Grabar-Kitarović kao da nije kandidatkinja HDZ-a jer svjedočimo sukobu između Škore i Plenkovića. Za Plenkovićev pokušaj sa Sanaderovom retorikom, koja je Sanaderu uspjela 2007. godine – nisam siguran da će uspjeti unutar ove predsjedničke kampanje”, objašnjava Mirando Mrsić.

“Ako pobijedi desni kandidat, idemo prema scenariju Mađarske i Poljske”

Zoran Milanović nema žestokog protukandidata ili protukandidatkinju na lijevom centru. Pitanje je – može li to mobilizirati birače da izađu na izbore?

“U tome je ključ. Zoran Milanović mora mobilizirati glasače centra i ljevice. Ako pogledate broj kandidata, više ih je na lijevom centru nego desnom i to bi moglo dovesti do toga da dio glasova koji bi trebao ići Zoranu Milanoviću ostane izvan njegovog dohvata. Stoga njegova kampanja sad mora biti usmjerena prema mobilizaciji tih glasača. Vrlo je jednostavno, ako ne izađete na izbore i glasate za Zorana Milanovića, omogućavate da desnica vlada i da ponovno krenemo putem kojim ne bismo trebali krenuti – a taj je da Hrvatska ponovno postane konzervativna, zatvorena država. Ako na ovim izborima pobijedi desni kandidat ili kandidatkinja, idemo prema scenariju Mađarske i Poljske.”

Mrsić: Mislav Kolakušić pomalo odustaje od kampanje

Mislav Kolakušić izjavio je da je pravi kandidat HDZ-a Miroslav Škoro

“On ide prema istom bazenu glasača, to su nezadovoljni glasači koji su davali svoje glasove Mostu ili Živom zidu, nekad su davali glasove OraHu ili Laburistima. On u tom bazenu pokušava sakupiti što više glasova, ali se prekasno uključio u kampanju. Kampanja mu je takva da glasači vide da je ono što govori neprovedivo i da je to jedan čisti populizam, što se vidi po tome što odbija dolazak u medije. Sve to govori u prilog da on pomalo odustaje od svoje kampanje. Svojim populizmom je zaintrigirao birače, ima određeni rejting, ali definitivno neće doći do toga da uđe u drugi krug, što je bio njegov cilj.” 

#related-news_0

Mrsića smo pitali može li se iz atmosfere na većim predizbornim skupovima Kolinde Grabar-Kitarović i Miroslava Škore iščitati nešto o njihovim pozicijama.

“Kolinda Grabar-Kitarović nakon tog svog estradnog mandata krenula je u bitku za drugi mandat, ali se vidi da nema entuzijazma. Nema te euforije kao prije i čini se da je u panici hoće li ući u drugi krug ili ne. Mašinerija HDZ-a je krenula, ali ne vidi se taj entuzijazam koji se vidi u Škorinom dijelu.

Kod Kolinde Grabar-Kitarović vidi se taj dio ‘odrađivanja’ nečega što je zadato od strane stranke, ali nema naboja.
U nastupima pokušava dati emociju, doći do birača, prenijeti poruku, ali zo izgleda nespretno – kao da ni sama ne želi ući u drugi krug.

“Pobjeda Zorana Milanovića odgovara Plenkoviću”

Upitan tko je Kolindi Grabar-Kitarović opasniji protukandidat – Miroslav Škoro ili Zoran Milanović – Mrsić kaže:

“U ovom trenutku opasnost za ulazak Kolinde Grabar-Kitarović u drugi krug je Miroslav Škoro. To je borba za naklonost desnog biračkog tijela. HDZ se uzda u svoju mašineriju, u svoje birače. U mogućem srazu Grabar-Kitarović i Milanovića u drugom krugu, Zoran Milanović može odnijeti pobjedu.

Vrlo je jasno da pobjeda Zorana Milanovića odgovara Plenkoviću jer će za parlamentarne izbore tako motivirati birače da izađu na izbore.

Ako Miroslav Škoro pobijedi postoji velika opasnost da unutar HDZ-a počnu procesi da se njega makne s pozicije predsjednika stranke jer idu parlamentarni izbori. Tako da je Plenkoviću opasnije da Škoro dođe na Pantovčak. Ali sva tri kandidata su trenutno gotovo izjednačena i ne zna se tko će ići u drugi krug.”

#related-news_0

“Ne očekujem da će poraz Kolinde Grabar-Kitarović dovesti do smjene Andreja Plenkovića”

“Ova kampanja sve više se pretvara u kampanju za parlamentarne izbore. S obzirom da predsjedamo Europskom unijom, mislim da Andrej Plenković neće krenuti u kampanju prije lipnja. Nekako mislim da bi nedjelja 14. lipnja bio dobar datum za parlamentarne izbore, što bi Andreju Plenkoviću omogućilo da prebaci unutarstranačke izbore iza toga. Kao što znate, on je izabran 1. srpnja, njegov mandat još traje. Nisam siguran će izbori unutar HDZ-a biti u travnju jer imaju neugodno iskustvo s obaranjem svoje Vlade i Karamarka. Ne očekujem da će poraz Kolinde Grabar-Kitarović dovesti do smjene Andreja Plenkovića, nego će se čekati parlamentarni izbori.”

Mirando Mrsić zaključuje da Kolindi Grabar-Kitarović ne odgovaraju debate, kao i da u prvom krugu nećemo vidjeti ozbiljnu debatu – tek u drugom. Uvjeren je i da je jedna od njezinih grešaka približavanje Milanu Bandiću.

“To je negativni rejting. Zbog čega je to napravila, zna samo ona.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram