Dana Budisavljević: Predsjednica nema takta, ja ne spadam u njeno biračko tijelo

Vijesti 12. pro 201916:10 > 20:21
N1

Redateljica filma 'Dnevnik Diane Budisavljević' Dana Budisavljević u Pressingu je govorila o svom filmu, njegovom utjecaju na nju, ali i na gledatelje, te o tome kako doživljava predsjedničke kandidate.

“Austrijanka Diana Budisavljević spasila je iz ustaških logora 10.000 djece. Znalo se za pojam Kozaračka djeca. Znalo se da su udomljavana u Zagrebu, ali se nije znalo kako je do toga došlo. Ona je bilježila u dnevniku iz dana u dan što radi, kako saznaje za logore i kako pokreće akciju. Priznanja zasluga građanskoj klasi ostala su po strani nakon rata, jer je najvažnija bila pobjeda vojne sile, no i građanstvo je bilo antifašističko i to više nego što se znalo”, kazala je  Dana Budisavljević.

Alojzije Stepinac se ne želi petljati ali na kraju nudi pomoć.

“To mu svakako treba priznati. Lik Stepinca u filmu građen je prema Dianinom dnevniku. Ona misli da on kasni i da nije dovoljno odlučan, ali ipak kada Diana uspije dobiti dozvolu da se ta djeca oslobode iz logora, u Zagreb su dolazile vlakovima tisuće bolesne djece i tu uskače Stepinac koji ima najveću logistiku. On daje dozvolu da se preko lokalnih svećenika 5.000 starije djece udomljava, što je veliko rasterećenje.

Diana je pomno vodila kartoteku djece, jer je osjećala odgovornost i obećala majkama da će čuvati djecu. Komunističke vlasti tu kartoteku oduzimaju i manja djeca gube konekciju sa svojim obiteljima.

Ljudi koji prožive velike tragedije nisu puni mržnje i nisu agresivni. Onaj tko je doista propatio shvaća što je život. Taj je film o epopeji stradanja. Ratovi uvijek ostavljaju stradanja i ostavljaju sjeme za neke druge ratove”, rekla je Budisavljević.

U kinoteki Srbije našli ste propagandne filmove NDH.

“Da, Diana ona je zapisala da je u logoru Gradiška bila ekipa koja je snimala nešto. Našli smo te snimke i na nekoliko se sekundi vidi Dijana. Koristili smo u filmu arhivu koja se direktno povezivali s određenim događajem.

Film je artistički, ali jedoista za najširu publiku. Ne znam ni u svjetskoj kinematografioji film koji je na taj način spajao igrano i dokumentarno. Važno je da ta priča teče, da je emotivna, jednostavna i da je komunikacijski sustav otvoren. No taj film na kraju daje osjećaj katarze, iskupljenja, tuge, ali jednog velikog dobra. U Hrvatskoj je više od 31.000 gledatelja pogledalo film. On je stvarno jako poseban”, rekla je Dana Budisavljević.

Na pitanje zašto film nije kandidat za Oskara, rekla je da je to formalnost, te da može biti sljedeće godine, a kada je u pitanju prikazivanje filma na javnoj televiziji, kaže kako se nada da će do toga doći.

“Nadam se da će se film prikazivati na HRT-u. Ipak, nitko iz vrha HRT-a, iako je HRT sufinancirao film, nije bio ni u Puli ni u Lisinskom na premijeri. Probat ćemo prije toga svakako učiniti film dostupnijim na nekim platformama.

Ovaj je film mnoge rasplakao, nadam se da ću moći napraviti i komediju da bih nasmijala ljude, ali nisam poznata kao brza redateljica, za ovaj film mi je trebalo deset godina.

Mi ovdje nemamo filmsku industriju, ona je krenula, pa se nije uspjela razviti. Novci koji su nam dostupni su mali, ispod europskog prosjeka su. Ako nemate novca, vrijeme je jedino što je na vašoj strani”, kazala je Budisavljević.

Kada je u pitanju predsjednički mandat Kolinde Grabar- Kitarović, Budisavljević je rekla kako bi radije govorila o akciji Spasi me.

“Radije bih od nje spomenula akciju Spasi me i sve koji su se oko toga angažirali. Ne sviđa mi se kako pjeva, osobno sam joj zamjerila kako je otvorila Pulski filmski festival. Rekla je da se jako zahvaljuje Tončiju Vrdoljaku, i to baš tako, kao da su prijatelji, i naglasila je kako je on veliki domoljub, što je njoj jako važnom, čime je aludirala da mi ostali nismo domoljubi. Nema takta i ja ne spadam u njeno biračko tijelo. Zamjerila sam što je Hrvatskom tjedniku dala intervju u kojem je najavila kandidaturu, doista mi nije jasno kako takve novine uopće mogu izlaziti”, rekla je Budisavljević.

Na predstojeće izbore će izaći, ali ne otkriva za koga će glasati.

“Izaći ću na izbore, mislim da je to važno i bilo bi dobro da je to na neki način obavezno. Neću reći za koga ću glasati, ali sigurno to neće biti nitko iz ove desnice. Jako mi je simpatičan Dario Juričan, on je najveseliji i najkreativniji. Kroz taj neki humor iznosi jako važne činjenice, ali ne znam da li ti kandidati imaju šanse”, rekla je Budisavljević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram