"Oporba treba očekivati da im se zalaganje honorira na idućim izborima"

Vijesti 13. pro 201916:32 > 16:55
N1

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora iz redova SDP-a Siniša Hajdaš Dončić u Newsroomu je komentirao rad Sabora, te predstojeće predsjedničke izbore.

Je li hrvatski sabor u sredini po kvaliteti rasprave?

“Parlament je odraz društva, imate ljudi od sveučilišnih profesora do pučkih tribuna, svatko prilagodi rapravu kognitivnim sposobnostima i emocionalnom trenutku. No ne vidim tu dramu, jer građani svake četiri godine mogu izabrati nove predstavnike. Razina rasprave ovisi o inspiraciji pojedinaca, a kod vođenja sjednice mnogo se može utjecati na smjer rasprave.

Broj opomena raste, imate poslovnik kojeg se drže predsjednik i potpredsjednik sabora, poštuje se propis i ako vodite sjednicu morate biti legalist”, kazao je Siniša Hajdaš Dončić.

VEZANA VIJEST

Je li ponašanje zastupnika jednako kao i prije, pa samo zbog novog poslovnika ima više opomena?

“Drugačije je, jer su sabor ušli i predstavnici drugih političkih stranaka koje ranije nisu tu bile, pa oni unose i neke metode koje nisu bile do sada u saboru. Do sada nismo imali, primjerice, jednog Pernara. Dosta se stvari mijenjaju, u ovom je sazivu sabora više iznošenja i više je opomena nego prije.

Mislim da o svemu odluku daju građani. Kada je u pitanju donošenje odluka u saboru, ja ne mogu očekivati da će vladajuća stranka prihvatiti naše prijedloge. Oporba pokušava ukazivati na nešto, da vladajući rade krivo. Mi ne očekujemo, ne možemo očekivati da nam se taj rad honorira sada, nego na idućim izborima.

Žalopojke i priče o tome da nas se ne uvažava su gluposti. Ne vidim tragediju u tome da nam se ne prihvataju amandmani, pa ni mi nismo prihvatali njihove kada smo mi bili na vlasti. Nigdje vam se neće dozvoliti da oporba kroji sudbinu”, kazao je Hajdaš Dončić.

Kada su u pitanju predstojeći predsjednički izbori, naglasio je kako su jedina obrana od malverzacija stranački birački odbori.

“U Hrvatskoj su znali u nekim regijama glasati i mrtvi. Jedini je zaštitni mehanizam da stranke imenuju članove u biračke odbore. Bila bi bolja kontrola. HDZ-u to ne odgovara, njima odgovara da po različitim općinama u kojima se glasa za HDZ mogu diktirati tempo i zaokružiti listiće za one koji nisu došli. Njima bolja kontrola ne odgovara.

Teško će se dogoditi da u nekom društvu vlada bude prosvijetljena i prihvati kvalitetan prijedlog oporbe”, rekao je Hajdaš Dončić.

Rekao je da niti od jednog predsjedničkog kandidata nije čuo da se bavi ekološkim temama, te da je Milanović jedini koji je tome pridao pozornost.

“Samo kod Milanovića sam vidio bilbord za zelenu ekonomiju. Od Miroslava Škore i Kolinde Grabar Kitarović nisam to vidio”, kazao je.

#related-news_0

Za predsjedničinu predizbornu kampanju u kojoj obilazi državu autobusom rekao je kako takav način transporta smatra nepotrebnim i neprilagođenim županijskim cestama. Kada je generalno jurenje ministara autocestama, rekao je kako za to nema opravdanja. 

“Po pravilniku nemaju svi pravo na zaštitu i na vožnju sa 200 na sat. Ministar obrane, ministar vanjskih poslova, predsjednik vlade imaju, drugi to zlorabe. Moj je vozač bio normalan i vozio je pristojno. Jedino je obrazloženje za takvu vožnju ako su kasno krenuli, ali ne opravdavam takvo ponašanje”, rekao je Hajdaš Dončić.

Rekao je i kako očekuje da će Zagorje na predstojećim izborima glasati za Zorana Milanovića

“U Krapinsko- zagorskoj županiji je SDP i dalje najjača stranka. Vlada je tamo sada radila reciklažu starih projekata. Za mene ako nije elementarna nepogoda, onda se sjednica vlade održava u glavnom gradu. Sve ostalo rješavaju resorna ministarstva. Vlada ima pravo na svoj road show, ali to je samo populizam. I onda Andrej Plenković kaže da je protiv populizma. Nema smisla da se vlada seli autobusima negdje da bi održala sjednicu, u mirnodopskim vremenima ne vidim smisao toga”, kazao je Hajdaš Dončić.

Kazao je i kako nije očekivao da će ove zime SDP biti na samo par postotaka od HDZ-a.

“Nisam to očekivao, ali to je pokazalo da je SDP žilava stranka, stranka koja je kao svaka prosječna hrvatska obitelj, malo neurotična, ali na kraju smo generalno, kada vidimo da bolje alternative od nas HDZ-u nema, uspjeli svoje različite stavove prevladati i reći ono što imamo i pokušati raditi zajedno.

Na ovim izborima imamo Zorana Milanovića, jedno desnog i jednog još desnijeg kandidata. Za Hrvatsku nije dobro da dva kandidata HDZ-a pokušavaju ući u drugi krug. Treba neka ravnoteža, pa je dobro da su članovi SDP-a svoje različitosti ostavili po strani i što smo odlučili da se zbijemo u jedno i pokušamo učiniti sve da Milanović pobijedi”, zaključio je Siniša Hajdaš Dončić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.