Iz minute u minutu: U drugom krugu Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović!

Vijesti 22. pro 201917:33 > 22:29
PIXSELL/Slavko Midzor, Igor Soban

Nakon obrađenih gotovo 100 posto biračkih mjesta, u drugi krug predsjedničkih izbora idu Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović. Miroslav Škoro kao treći kandidat ispao je iz utrke za predsjednika.

23:03

U stožer je stigao Miroslav Škoro.

Zahvalio se na svemu što je postigao. “Ovo je pobjeda slobode i izbora onih ljudi koji vjeruju da su u Hrvatskoj promjene moguće, i nema nas malo, 454.000 birača je na izborima pokazalo da misli drugačije. Nemojte biti tužni”, kazao je.

22:29

Idemo svi za Hrvatsku!, uzviknula je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, praćena ovacijama okupljenih.

“Drage Hrvatice i Hrvati i svi hrvatski državljani, dragi birači koj iste danas izašli na izbore i obavili svoju građansku dužnost, hvala vam što ste pokazali koliko je bitno da se hrvatski predsjednik ili predsjednica biraju od naroda i iz naroda, izravnim izborima. Hvala vam na tome”, rekla je predsjednica.

“Čestitam svim sukandidatima na njihovim rezultatima koje su postigli danas, a posebno zahjvaljujem onim biračima koji su mi dali povjerenje koje su mi dali na putu do konačne pobjede. Ovo je bila bitka kako bi neki rekli 10 na jednu, a imala sam i jakog sukandidata na svom političkom spektru, za razliku od gospodina Milanovića. Sad se moramo svi skupiti na okup i idemo po pobjedu!”, rekla je Grabar Kitarović.

Posebno želim zahvaliti HDZ-u i njenom vodstvu, ali i svim drugim strankama i pojedincima koji su mi pružili potporu u ovom prvom krugu, svima koji su vjerovali i vjeruju u mene. Zahvaljujem svojoj obitelji, zahvaljujem svakom članu svojega tima, borili smo se kao jedno, puno smo radili i zato smo danas ovdje. Vi ste bili uz mene u teškim i u dobrim trenucima, i kad su mi pljeskali i kad su me prozivali zbog navodnih grešaka, nametali krive interpretacije, premda nikada nisam učinila ništa što bi naštetilo niti Hrvatskoj niti hrvatskom narodu. Hvala vam svima na tome”, poručila je.

“Želim posebno zahvaliti i našim hrvatskim braniteljima, svim hrvatskim braniteljima, koji su svoju bezuvjetnu ljubav za hrvatsku dokazali u njezinom najtežem trenutku kad su se borili za samostalnost i budućnost, da bi naša djeca mogla živjeti bolje”, rekla je predsjednica, a dvoranom se prolomio uzvik: “Vukovar, Vukovar!”
Više čitajte OVDJE.

22:24

Očekuje se dolazak Kolinde Grabar-Kitarović i njezino obraćanje okupljenima u stožeru.

22:08

Zoran Milanović stigao je u svoj izborni stožer.

“Hvala svima koji su danas glasali, onima koji su glasali za mene i onima koji nisu glasali za mene”, rekao je. “Idemo u drugi krug! Ali ne idemo u rat, ratovi su gotovi”, rekao je.

Više pročitajte OVDJE.

22:07

HSLS-ov predsjednički kandidat Dejan Kovač, koji po privremenim rezultatima dobiva manje od 1 posto glasova, izjavio je u nedjelju navečer kako je očekivao bolji rezultat, no da treba pričekati objavu Državnog izbornog povjerenstva nakon što se obrade sva biračka mjesta.

Više pročitajte OVDJE.

22:05

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će potpune rezultate prvog kruga izbora za hrvatskog predsjednika u ponedjeljak, najavila je u nedjelju navečer potpredsjednica Povjerenstva Vesna Fabijančić-Križanić.

DIP čeka da se prebroje svi glasovi i obrade sva biračka mjesta. “Morate voditi računa da se zadnje biračko mjesto, ono u Los Angelesu, zatvara tek u ponedjeljak u 4 sata po hrvatskom vremenu”, naglasila je.

Nedjeljni su izbori, smatra, provedeni potpuno regularno i zaslužuju visoku ocjenu.

“Nije bilo nekih izrazitih prigovora na regularnost, tamo gdje je bila izražena određena sumnja DIP je odmah intervenirao prema nadležnom izbornom povjerenstvu”, navela je dodajući da su tijekom dana Povjerenstvu stizale uobičajene primjedbe, kojih i nije bilo puno.

Najviše smo se bavili kršenjem izborne šutnje i pomaganjem biračima koji se nisu mogli snaći gdje su, odnosno jesu li na biračkom popisu, precizirala je.

22:00

Prve rezultate komentirala je i Katarina Peović.

“Ono što ja govorim od početka je da je svaki rezultat nama dobar. Ono što mi zastupamo su ideje protiv establishmenta. Promovirali smo demokratski socijalizam 21. stoljeća i mi smo u tome uspjeli. Zadovoljna sam svojim ljudima, svaki glas koji smo dobili je čovjek koji je hrabar. Idemo sad dalje na parlamentarne izbore”, rekla je Peović.

“Smatram svojom zaslugom veliki pad Škore, vidi se da on nije autentičan čovjek koji je s narodom u velikom sukobu”, rekla je Peović.

21:53

Čelnici oporbenih stranaka koje podupiru Zorana Milanovića u nedjelju su izrazili zadovoljstvo rezultatima prvog kruga predsjedničkih izbora i uvjerenje da će Milanović pobijediti i u drugom krugu te postati peti predsjednik Republike Hrvatske.

Više pročitajte OVDJE.

21:18

Predsjednička kandidatkinja Dalija Orešković izjavila je u nedjelju nakon objave izlaznih anketa da je zadovoljna rezultatom te da su glasovi za nju bili glasovi bunta koji ne traže populizam.

“Ovo je dobar vjetar u jedra i kamen temeljac za sve ono što bih ja htjela u ovom društvu napraviti i doprinijeti sa svojim znanjem i zalaganjem”, ocijenila je Orešković.

Više pročitajte OVDJE.

21:17

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izrazio je u nedjelju zadovoljstvo rezultatom Kolinde Grabar-Kitarović u prvom krugu predsjedničkih izbora ustvrdivši da će HDZ-ovu kandidatkinju u drugom krugu podržati veliki broj birača Miroslava Škore.

Više pročitajte OVDJE.

21:09

U izbornom stožeru Miroslava Škore večeras je došlo do verbalnog incidenta u kojem je Željko Pervan uputio psovke novinarki Dnevnika Nove TV Martini Bolšec Oblak.

Više pročitajte OVDJE.

20:52

Nakon obrađenih više od 50 posto biračkih mjesta kandidat SDP-a Zoran Milanović osvojio je 30,6 posto glasova a aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović (HDZ) s 27,38 posto glasova, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

20:33

Ante Kotromanović, bivši ministar obrane, dao je izjavu za N1 Televiziju o prvim rezultatima anketa.

“Ja iskreno nisam pratio prijašnje ankete, bio sam okupiran svojim poslom. Ali mi je jasno kakav je Zoran i znam te njegove kvalitete. Naravno, ima i mane, kao i svi mi. Moj stav i moja procjena je da je on najbolji kanddiat, tako da mi je drago da ima ovakav rezultat. Opet, taj rezultat ništa ne znači i treba sačekati kraj večeri, treba ostati čvrsto na nogama”, rekao je Kotromanović u razgovoru s našom reporterkom Ankom Bilić Keserović.

“Jedino što me iznenađuje jest kako su dvoje kandidata Grabar-Kitarović i Škoro jako blizu”, kazao je.

Na pitanje naše reporterke tko bi bio lakši protivnik Zoranu Milanoviću, Kontromanović je rekao sljedeće:

“Ja mislim da bi to ipak bila Grabar-Kitarović, zato što smo vidjeli da u kampanji ima određene gafove.”

Više čitajte OVDJE.

20:32

SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan je za N1 komentirala prve izlazne rezultate. Rekla kako razloga za trijumfalizam nema, ali za slavlje itekako ima.

“Ja pretpostavljam da moj osmijeh govori puno više od riječi koje bih sada mogla izreći. Naravno, ovo su samo prvi rezultati, učekujemo da će se ti postotci pomaknuti. Međutim, činjenica jest da nama prvi rezultati koji su dolazili s terena na prijašnjim izborima nisu osobito išli u prilog jer su to obično rezultati iz manjih sredina.”

“I onda kada bi počeli pristizati rezultati iz gradova gdje mi tradicionalno imamo bolju podršku, onda bi se taj postotak pomicao. Vidjet ćemo”, kazala je Borzan u razgovoru s našim reporterom Elvirom Mešanovićem.

“Mislim da razloga za trijumfalizam nema, ali za slavlje svakako ima jer nas očigledno čekaju još dva tjedna žestokog rada.”

Više čitajte OVDJE.

20:01

Objavljeni su prvi privremeni službeni rezultati izbora:

Zoran Milanović 32,02 %

Kolinda Grabar Kitarović 27,99 %

Miroslav Škoro 21,78 %

Mislav Kolakušić 5,79 %

Dario Juričan 3,19 %

Ivan Pernar 2,83 %

Dalija Orešković 2,77 %

Katarina Peović 1,07 %

Dejan Kovač 0,89 %

Nedjeljko Babić 0.25 %

Anto Đapić 0,22 %

19:49

Prema novim rezultatima izlaznih anketa koje su objavile nacionalne televizije, ovo je poredak predsjedničkih kandidata:

Zoran Milanović 28,69

Kolinda Grabar-Kitarović 25,63

Miroslav Škoro 24,26

Mislav Kolakušić – 6,23%

Dario Juričan – 4,77%

Dalija Orešković – 3,39%

Ivan Pernar – 2,78%

Katarina Peović – 1,11%

Dejan Kovač – 1,07%

Nedjeljko Babić – 0,45%

Anto Đapić – 0,37%

19:47

Usprkos izlaznim anketama, mislim da Miroslav Škoro može biti i veće iznenađenje, nego što je to sada. Tako da se slažem sa svima onima koji kažu da se po ovome definitivno čini da Zoran Milanović ide u drugi izborni krug, međutim, budući da razlika između Kolinde Grabar Kitarović i Miroslava Škore jest još uvijek na razini statističke greške, moguće je da se tu dogode i neke promjene, rekla je bivša premijerka Jadranka Kosor za N1.

19:39

Dario Juričan, kojem ankete daju 4,36 posto glasova okupljene u stožeru Remetinec pozdravio je s “Di ste, kriminalci”.

Zatim je našem reporteru Ivanu Skorinu otkrio daljnje planove o čemu više možete čitati OVDJE.

19:32

Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a, u izbornom je stožeru Kolinde Grabar-Kitarović komentirao prve rezultate izlaznih anketa. Unatoč tijesnom vodstvu Zorana Milanovića, Brkić nije zabrinut.

“Rezultati su očekivani. Ne smijemo zaboraviti da je prije pet godina Kolinda Grabar-Kitarović u srazu s kandidatom ljevice imala 15 posto manje. Ovaj put imamo situaciju da na političkom prostoru koju pokriva HDZ imamo još jednog kvalitetnog kandidata. Ona je u ovoj situaciji imala odličan rezultat. Ona će sigurno biti predsjednica Republike Hrvatske, nismo uopće zabrinuti”, rekao je Brkić.

Više pročitajte OVDJE.

19:25

Mate Mijić, komunikacijski direktor predsjedničke kampanje Miroslava Škore rekao je u nedjelju navečer kako su rezultatima izlaznih anketa prezadovoljni, a istaknuo je i da, s obzirom na informacije koje imaju s terena, dobre rezultate očekuju i iz dijaspore.

Više pročitajte OVDJE.

19:20

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović komentirao je za N1 rezultate izlaznih anketa. “Ovo nisu niti prvi rezultati prebrojavanja, ovo je samo izlazna anketa, za ozbiljnije komentiranje ćemo trebati pričekati službene rezultate DIP-a”, rekao je Božinović.

Više pročitajte OVDJE.

19:17

Ivan Račan, član izbornog stožera Zorana Milanović je u razgovoru s našim reporterom Elvirom Mešanovićem rekao kako je rezultat za njih dobar, ali kako će čekati izborne ankete.

“Rezultat je dobar za nas, lijepo ga je vidjeti, ali čekat ćemo službene rezultate. Povijest je pokazala da su exit pollovi nekada bili jako točni , ali su znali i puno pogriješiti.”

Više iz stožera Zorana Milanovića čitajte OVDJE.

19:00

Prema rezultatima izlaznih anketa koje su objavile nacionalne televizije, ovo je poredak predsjedničkih kandidata:

Zoran Milanović 29,58

Kolinda Grabar-Kitarović 26,38

Miroslav Škoro 24,10

Mislav Kolakušić – 5,82%

Dario Juričan – 4,36%

Dalija Orešković – 3,28%

Ivan Pernar – 2,53%

Katarina Peović – 1,11%

Dejan Kovač – 0,93%

Nedjeljko Babić – 0,40%

Anto Đapić – 0,36%

18:51

HDZ-ov saborski zastupnik Stevo Culej izjavio je u nedjelju kako njegov dolazak u stožer neovisnog predsjedničkog kandidata Miroslava Škore ne znači da odlazi iz HDZ-a, no ustvrdio je i kako je “na sve spreman”.

Više pročitajte OVDJE.

18:24

Gošća našeg Dnevnika bila je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin. Potvrdila je da je do sada na izbore izašlo 103.000 birača više nego na prijašnjim izborima.

“Trend se nastavio, zadržala se ta razlika u odnosu na 2014. od 2,5 posto više birača”, rekla je Ana Lovrin i dodala da ne može sa sigurnošću reći da će do 19 sati izlaznost doći na 50 posto.

Kada je riječ o inozemstvu, u BiH je do 16.30 izašlo oko 20.000 birača, a u Njemačkoj 7.500 birača.

“Bilo bi nam drago da što više birača izađe na izbore”, rekla je.

Navela je i da je bilo nekoliko slučajeva kršenja izborne šutnje, ali osim upozorenja DIP-a, zakonom nisu predviđene nikakve sankcije.

Od preko 6000 biračkih mjesta, četiri su otvorena sa zakašnjenjem od nekoliko minuta do pola sata. Drugih većih kršenja izbornog procesa nije bilo.

18:13

Prema rezultatima izlaznih anketa, koje su objavile nacionalne televizije, ovako zasad izgleda poredak predsjedničkih kandidata: Nedjeljni hrvatski predsjednički izbori protječu mirno, građani prijavljuju manje nepravilnosti koje se rješavaju u hodu, no ništa što bi utjecalo na regularnost izbora, navode poslijepodne u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Potpredsjednica DIP-a, Ana Lovrin kaže kako DIP-u stiže malo dojava o kršenju izborne šutnje, ali su u Povjerenstvu primijetili da se na nekim portalima objavljuju snimke i razgovori s predsjedničkim kandidatima na glasovanju, što je nedopustivo.

Više pročitajte OVDJE.

17:39

Izborna noć na N1 televiziji počinje u 18 sati u nedjelju 22. prosinca, a njezin je domaćin Igor Bobić uz naš izborni komentatorski tim u kojem su bivša premijerka Jadranka Kosor, profesor Dražen Lalić, komentator Dražen Ćurić i komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić.

Hrvoje Krešić prvi donosi rezultate izlaznih anketa televizija s nacionalnom koncesijom i prve rezulate izbora, a iz stožera predsjedničkih kandidata i kandidatkinja i iz Državnog izbornog povjerenstva javljaju se Sandra Križanec, Katarina Brečić, Anka Bilić Keserović, Elvir Mešanović, Marko Perožić, Ana Mlinarić, Mila Moralić, Ivan Skorin i Tina Kosor-Giljević.

U našem Newsroomu Domagoj Novokmet sve analizira s komunikacijskim stručnjacima Perom Tantom i Željkom Rihom, ali i našim urednicima Natašom Božić – Šarić i Ivanom Hrstićem.

Izlaznost do 11.30 iznosila je 15,75 posto, dok je izlaznost do 16.30 iznosila 38,82 posto.

Dosadašnji tijek izbornog dana iz minute u minutu pratili smo OVDJE.

VEZANE VIJESTI