Macan o drugom krugu: "Očekujem više negativne kampanje"

Vijesti 25. pro 201921:20 > 21:25
Ilustracija

Politički analitičar Krešimir Macan smatra da skijaški tjedan neće utjecati na izlaznost u drugom krugu.

Birači koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, ali 5. siječnja, neće biti u svom mjestu, mogu još samo danas do ponoći, i to putem elektroničke pošte, zatražiti privremeni upis u registar birača za mjesto na kojem će biti na izbornu nedjelju.

Skijaški tjedan neće utjecati na izlaznost u drugom krugu

Politički analitičar Krešimir Macan smatra da skijaški tjedan neće utjecati na izlaznost u drugom krugu.

“To je urbana legenda, nikad dokazana. Skijaju oni koji vole skijanje, ne lijevi ili desni. Tu će biti podjednako i jednih i drugih. U praksi se nije pokazalo da je to presudno. Te migracije neće utjecati. Oni imaju u prvom krugu 30 posto, trebaju zaraditi 50 posto, ovih 20 posto neće definitivno ići skijati, moraju ih zaraditi u Hrvatskoj”.

Kandidati više-manje miruju za blagdane. Macan smatra da pametno koriste ovih nekoliko dana pauze kako građane ne bi opterećivali jer im je dosta izbore i politike, ali i da bi se regenerirali i posvetili svojim obiteljima.

Skoncentrirani i spremni za finale

“Očekuju ih sučeljavanja. Moraju doći odmorni, spremni i kocentrirani na finale.”

Upitan hoće li biti zaokreta u kampanji, Macan kaže kako očekuje da će se više pričati o prošlim mandatima i isticati negativnosti, pišu Vijesti.hr.

“Predsjednica je već rekla da će prihvatiti sva sučeljavanja. Milanović je rekao da bi preferirao jedno sučeljavanje. Tu već imamo taktičke razlike. To je kao boks meč u četiri runde. On bi radije jednu rundu, ali dulju i jaču. Očekujem više negativne kampanje, više priče o bivšem mandatu predsjednice i Milanovića kao premijera. Očekujem da će biti veća polarizacija u ta dva tabora, a vidimo da oni nisu homogeni nego da imamo čvrste desničare, koji prelaze u tabor aktualne predsjednice. Milanović ima priliku ribati u svim taborima, ali je pitanje hoće li protestni birači izaći u drugi krug. Ako ne igra vaš omiljeni klub, pitanje je hoćete li kupiti kartu za utakmicu”, kaže Macan.

Macan smatra da je između predsjednice i predsjednika, u ovom trenutku predsjednik blagi favorit.

“Ali ostaje da se potuku”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram