Jandroković i Grlić Radman na Novogodišnjem koncertu Bečkih filharmoničara

Vijesti 01. sij 202016:01 > 16:08
© Parlamentsdirektion / Johannes Zinner

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u srijedu su, na poziv austrijskih kolega, bili na Novogodišnjem koncertu Bečkih filharmoničara, ove godine u znaku glazbe dinastije Strauss i Ludwiga van Beethovena.

U povodu prvog predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske Unije predsjednik Hrvatskog sabora bio je gost predsjednika Austrijskog parlamenta Wolfganga Sobotke, a ministar vanjskih i europskih poslova gost austrijskog kolege po dužnosti Alexandera Schallenberga.

Zajedno su pratili koncert u zlatnoj dvorani Musikvereina. Pozivnice za koncert ocijenjene su kao potvrda uzajamnog poštovanja i prijateljstva između dviju države i njihovih visokih državnih dužnosnika.

Najpoznatijim koncertom na svijetu prvi put je ravnao Latvijac Andris Nelsons (41), šef dirigent orkestra Gewandhaus iz Leipziga i glazbeni ravnatelj bostonskog simfonijskog orkestra. O koncertu koji je pratilo 40 milijuna ljudi više čitajte OVDJE.

HERBERT NEUBAUER / APA / AFP

Baletne točke za ovogodišnji koncert u Beethovenovoj godini izvedene su i u Beethovenovu muzeju u Beču te zimskoj palači Eugena Savojskog, gdje se održavaju pregovori o sastavu nove koalicijske vlade austrijske narodne stranke Sebastiana Kurza i stranke Zelenih, a koji bi, prema najavama, trebali završiti ovog tjedna.

Uvod u Novogodišnji koncert bilo je otkrivanje kravate na pročelju veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču, čime je simbolično obilježen početak hrvatskog predsjedanja EU-om.

Tom prilikom šef hrvatske diplomacije ocijenio je da je velika je čast i ponos što su na koncert pozvani hrvatski dužnosnici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram