Glasalo više od 1,5 milijuna birača, 191.000 više nego u 1. krugu!

Vijesti 04. sij 202015:06 > 05. sij 2020 17:24
Marko Dimic/PIXSELL

Birači odlučuju hoće li u idućih pet godina na čelu države biti Kolinda Grabar-Kitarović ili Zoran Milanović. Pravo glasa ima 3.860.000 tisuća birača u Hrvatskoj i inozemstvu, gotovo 5.400 više u odnosu na prvi izborni krug.

17:24

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva, Vesna Fabijanić Križanić, za N1 je rekla da je DIP reagirao oko SMS-ova na kojima se nudi kupnja glasova, o čemu ih je obavijestio GONG, i to tako da su kontaktirali HAKOM, koji je na traženje DIP-a taj broj blokirao.

Više pročitajte OVDJE.

16:58

U drugom krugu izlaznost do 16.30 sati iznosila je 43,52 posto, čak 191.000 birača više nego u prvom krugu.

U prvom krugu izlaznost je do 16.30 sati iznosila 38,82 posto.

Više pročitajte OVDJE.

16:56

Državno izborno povjerenstvo (DIP) potvrdilo je u nedjelju kako je dobilo obavijest da se društvenim mrežama širi poruka koja upućuje na moguću kupovinu glasova na predsjedničkim izborima i kako radi provjeru.

Više pročitajte OVDJE.

16:46

U 17 sati očekuju se novi DIP-ovi podaci o izlaznosti na izbore do 16:30 sati

15:43

Gong je na stranici na Facebooku upozorio na moguće izborne malverzacije i obavijestio DIP.

Više čitajte OVDJE

14:54

Naša reporterka Đenana Kaminić Puce javila se uz Mostaru.

“Usprkos velikim gužvama izborni proces protiče bez problema i incidenata. Jedni kažu da očekuju promjene, a drugi kažu da su samo izašli da glasaju da bi obavili svoju građansku dužnost i da nemaju velika očekivanja.”

O izborima u BiH više čitajte ovdje:

13:32

DIP je zabilježio i jedan značajniji incident, o kojem je Državno izborno povjerenstvo izvijestilo ravnateljstvo policije.

Dogodilo se na biračkom mjestu u Osijeku, na kojem je došlo do remećenja javnog reda i mira i verbalnog napada birača na jednu od članica biračkog odbora.

Policija je intervenirala i pokrenula optužni prijedlog za remećenje javnog reda i mira, kazao je Slaven Hojski, član Državnog izbornog povjerenstva.

13:15

Prije dva tjedna na predsjedničke izbore izašlo je 552.000 birača. Ove nedjelje na biralištima je do 11.30 sati bilo 120.000 građana više.

Prije pet godina, kada se biralo između Kolinde Grabar-Kitarović i Ive Josipovića, izlaznost do 11.30 sati bila je veća – glasalo je 100.000 građana više nego ove nedjelje.

Više čitajte OVDJE.

12:52

Donosimo izlaznost po županijama:

Najveći odaziv zabilježen je u Varaždinskoj županiji – 21,97 posto. Slijedi Karlovačka županija – 21,89 posto, a potom Krapinsko-zagorska – 20,19 posto.

Najmanja izlaznost zabilježena je u Požeško-slavonskoj županiji – 13,82 posto. Brodsko-posavska županija druga je na toj negativnoj ljestvici s izlaznošću od 15,82 posto, a treća je Vukovarsko-srijemska – 16,38 posto.

Grad Zagreb bilježi izlaznost od 19,77 posto.

U Zagrebačkoj županiji izlaznost je bila 20,13 posto, a u Sisačko-moslovačkoj županiji 18,96 posto.

Koprivničko-križevačka županija bilježi izlaznost od 19,11 posto, Bjelovarsko-bilogorska 18,97 posto, Primorsko-goranska 19,85 posto, Ličko-senjska 19,46 posto, a Virovitičko-podravska županija 16,88 posto.

U Zadarskoj županiji izlaznost je 17,38 posto, Osječko-baranjskoj 16,92 posto, u Šibensko-kninskoj županiji 17,65 posto, Splitsko-dalmatinskoj 18,46 posto, Istarskoj županiji 19,72 posto, Dubrovačko-neretvanskoj županiji 17,64 posto, a u Međimurskoj županiji izlaznost je 19,15 posto.

Više čitajte OVDJE.

12:44

Hrvatska danas, u drugom krugu predsjedničkih izbora, odlučuje tko će idućih pet godina biti na čelu države – hoće li to biti Kolinda Grabar-Kitarović ili Zoran Milanović. Ukupna izlaznost do 11.30 je 18,87 posto.

Najviša izlaznost građana zabilježena je u Varaždinu – 24,53 posto, potom u Karlovcu – 23,40 posto, a zatim slijedi Krapina – 23,12 posto.

Najmanje građana na birališta je izašlo u Požegi – 15,30 posto.

Više čitajte OVDJE.  

12:15

Prema podacima DIP-a, ukupna izlaznost do 11:30 sati iznosi 18,87 posto.

Najveći odaziv zabilježen je u Varaždinskoj županiji – 21,97 posto. Slijedi Karlovačka županija – 21,89 posto, a potom Krapinsko-zagorska – 20,19 posto.

Najmanja izlaznost zabilježena je u Požeško-slavonskoj županiji – 13,82 posto. Brodsko-posavska županija druga je na toj negativnoj ljestvici s izlaznošću od 15,82 posto, a treća je Vukovarsko-srijemaska – 16,38 posto.

Grad Zagreb bilježi izlaznost od 19,77 posto.

Više pročitajte OVDJE.

11:51

Na tri od četiri australska biračka mjesta, drugi krug izbora za hrvatskog predsjednika već je završio, glasovalo se i u Canberri, iako je bilo upitno hoće li se zbog požara biralište uopće otvoriti.

Zbog požara koji već tjednima haraju tim dijelom Australije, bilo je upitno hoće li se biračko mjesto u Canberri uopće otvoriti, no na naše iznenađenje glasovala su 132 birača, kazala je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin.

11:47

Naša reporterka Ivana Kopčić javlja da je gužva na biračkom mjestu u Sopotu.

11:45

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić glasao je na izborima za predsjednika ili predsjednicu Republike.

11:37

Predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović u društvu supruga glasala je u drugom krugu predsjedničkih izbora.

“Danas je dan ponosa, slavi se demokracija. Svaki čovjek je važan i svaki glas je važan. Danas odlučujemo kakvu ćemo Hrvatsku imati idućih pet godina”, kazala je predsjednička kandidatkinja nakon glasanja.

11:33

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković glasao je na izborima za predsjednika Republike Hrvatske. 

10:57

Došlo je do incidenta prilikom glasanja predsjedndičkog kandidata Zorana Milanovića.

Naime, prilikom izlaska s biračkog mjesta, nepoznati muškarac počeo je galamiti i izvikivati uvrede predsjedničkom kandidatu. “Komunjaru za predsjednika, to vam svima služi na čast”, vikao je muškarac.

Čitajte OVDJE.

10:56

Predsjednički kandidat Zoran Milanović glasao je u drugom krugu u OŠ Petra Zrinskog u Krajiškoj ulici 9.

9:45

Ministar uprave Ivan Malenica glasao je u drugome krugu predsjedničkih izbora u Brodarici kod Šibenika.

9:43

U Puli je otvoreno pedesetak biračkih mjesta, a od istarskih političara prvi je svoju građansku dužnost ispunio pulski gradonačelnik i predsjednik IDS-a Boris Miletić na svom se biralištu u mjesnom odboru Nova Veruda, odmah iza 8 sati, javlja Glas Istre.

9:33

Premijer Andrej Plenković glasao je u drugom krugu predsjedničkih izbora na svom biračkom mjestu na Trgu Francuske republike 15.

“Danas je drugi krug predsjedničkih izbora. Važno je za jačanje hrvatske demokracije da što veći broj naših sugrađana izađe na izbore i pokloni povjerenje kandidatu za koga vjeruju da Hrvatsku može voditi u pozitivnom smjeru. Ja sam to svoje pravo iskoristio”, kazao je Plenković.

9:22

Vugaran i neprimjeren grafit protiv oboje predsjedničkih kandidata osvanuo je na biračkom mjestu OŠ Mejaši u Splitu. 

U tijekuje uklanjanje grafita.

9:08

“Što se tiče Republike Hrvatske, prvi sati izbora protječu vrlo mirno. Ni na jednom biračkom mjestu nisu zabilježene veće gužve”, javila se naša reporterka Ivana Kopčić s biračkog mjesta u zagrebačkoj školi.

“Gužve, redova i čekanja nema. Svi građani s biračkim pravom u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini glasati mogu do 19 sati”, kazala je.

8:47

Drugi krug predsjedničkih izbora pratit će rekordnih 24.333 promatrača, 63 više nego u rekordnom, prvom izbornom krugu, 22. prosinca.

Za promatranje rada izbornih povjerenstava i biračkih odbora u Hrvatskoj prijavljeno ih je 24.112, a za promatranje rada biračkih odbora u inozemstvu 215 promatrača, izvijestilo je u petak Državno izborno povjerenstvo.

Rad izbornih povjerenstava promatrat će 24 promatrača, s tim da su pojedini promatrači istovremeno prijavljeni i za promatranje rada izbornih tijela u Hrvatskoj i/ili u inozemstvu i/ili rada DIP-a.

Najviše je HDZ-ovih promatrača – 14.718, SDP-ovih je gotovo 9 tisuća, HSS-ovih 344.

Uzme li se u obzir da će se na izbornu nedjelju u Hrvatskoj otvoriti 6.409 biračkih mjesta, svako će, u prosjeku, promatrati 3, 7 posto promatrača. U inozemstvu, gdje će se glasovati na 124 birališta, svako će, u prosjeku, promatrati 1, 7 promatrača.

Prije pet godina, izbore za predsjednika pratilo je tada rekordnih 22 tisuće promatrača, ovogodišnji su u oba kruga nadmašili.

Više čitajte OVDJE.

Promatrače su prijavile stranke Demokrati, HDZ, HSS, Hrvatski laburisti, PGS, SDP, jedan predsjednički kandidat te nevladine udruge U ime obitelji i Gong.   Ipak, prema odluci DIP-a, promatračima nevladine udruge U ime obitelji, kojih je bilo prijavljeno 89, uskraćeno je pravo promatrati drugi krug predsjedničkih izbora, i to zbog utvrđene pristranosti. DIP je, naime, zaključio da se ta udruga ne može smatrati udrugom koja neovisno promatra predsjedničke izbore jer otvoreno podržava jednu kandidatkinju.

Više čitajte OVDJE.

Udruga u ime obitelji priopćila je kako odluku DIP-a da im zabrani promatranje izbora u Gradu Zagrebu smatra proizvoljnom i potpuno neutemeljenom. Smatraju da ona škodi građanskom nadzoru izbora i na nju će dostaviti žalbu Ustavnom sudu. 

U priopćenju koje su poslali medijima kao reakciju na odluku DIP-a stoji:

“U ime obitelji zadovoljava sve uvjete za promatranje izbora. DIP je danas od udruge U ime obitelji u 11.32 sati zatražio očitovanje do 13 sati o jučerašnjem dopisu udruge, da bi nam dva sata kasnije odlučili zabraniti promatranje izbora na temelju jučer objavljenog komentara, o kojemu nisu zatražili očitovanje.”

Više čitajte OVDJE.

7:53

U Mostaru su jutros u 7 sati otvorena biračka mjesta za predsjedničke izbore u Republici Hrvatskoj. Stotine građana čekalo je da se otvore biračka mjesta. 

Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini moći će glasati na ukupno 44 biračka mjesta i to u gradovima sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u BiH.

Više čitajte OVDJE.

7:46

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić glasao je već u 7 sati u drugom krugu predsjedničkih izbora u društvu supruge Vesne i psa Rudija.

7:19

Diljem Hrvatske otvorena su birališta za izbor predsjednika ili predsjednice Republike Hrvatske.

Biračka mjesta, kojih je u Hrvatskoj 6.409, otvorena su od 7 do 19 sati do kada je zabranjena svaka izborna promidžba. Osim u Hrvatskoj, hrvatski se predsjednik bira u još 47 država, pravo glasa u nedjelju ima 3. 860.000 birača, oko 5.400 više u odnosu na prvi izborni krug, 22. prosinca.

Više čitajte OVDJE.

Drugi krug izbora za hrvatskog predsjednika počeo je u subotu navečer po hrvatskom vremenu u Australiji, u kojoj se može glasovati na ukupno četiri biračka mjesta.

U 21 sat po hrvatskom vremenu otvorena su biračka mjesta u Canberri, Sydneyu i Melbournu, ono u Perthu otvara se u ponoć, potvrdila je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin.

Posljednji će biračka mjesta otvoriti Los Angeles – u nedjelju u 16 sati, po našem vremenu.

Više pročitajte OVDJE.

7:00

Izbori za predsjednika ili predsjednicu Republike ukupno će koštati oko 85 milijuna kuna, a podjednako iznose troškovi prvog i drugog kruga. U drugom krugu troškovi će biti umanjeni jedino za cijenu glasačkog listića jer je manji, ali to je neznatna razlika u odnosu na ukupnu svotu, kazala je u razgovori za Novi dan potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Vesna Fabijančić-Križanić.

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

Kao i u prvom krugu, birači će moći glasovati na ukupno 6. 533 biračkih mjesta – u Hrvatskoj ih je 6.409, u inozemstvu, odnosno u 47 država, 124, od čega trećina (44) u Bosni i Hercegovini.

Istočna Australija prva je otvorila birališta za izbore, u subotu u 21 sat po hrvatskom vremenu, posljednji će to učiniti Los Angeles u u 16 sati po našem vremenu.

Drugi krug sedmih predsjedničkih izbora pratit će rekordnih 24.333 promatrača, 63 više nego u prvom izbornom krugu.

VEZANE VIJESTI