Oporba traži referendum o GUP-u: "Bandić je od GUP-a napravio sapunicu"

Vijesti 07. sij 202010:21 > 10:52
N1

Oporba u Zagrebačkoj gradskoj skupštini je izašla s inicijativom o raspisivanju referenduma o izmjenama i dopunama GUP-a kako bi se građani mogli izjasniti o tom pitanju. Danas su na presici za medije izložili svoju inicijativu.

Zastupnik SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Matej Mišić rekao je kako je gradonačnik netransparentno vodio raspravu oko GUP-a te kako su se javnost i struka izjasnili protiv izmjena i dopuna urbanističkog plana.

Stoga je oporba iznijela inicijativu o referendumu kako bi se javnost mogla izjasniti.

VEZANE VIJESTI

“Svjesni smo i svjedoci smo toga kako je gradonačelnik vrlo netransparentno vodio cijeli postupka oko GUP-a. S jedne strane radilo se o skrivenoj javnoj raspravi koja je provedena tijekom dva tjedna, početkom kolovoza 2019. godine, sa ciljem da se očituje i svoje primjedbe da što manji broj građana.

No, neovisno o tome, više od 30.000 primjedbi je podneseno na ovaj prijedlog GUP-a, od čega je velika većina primjedbi od strane gradonačelnika odbijena”, kazao je Mišić.

Dodao je i kako se stručna javnost također ogradila od izmjena i dopuna GUP-a.

“Stručna javnost je također jednoglasno protiv GUP-a. Sve to potaknulo nas je da koristimo ovu statutarnu mogućnost i da uputimo u Gradsku skupštinu – što smo danas i učinili – da se raspiše referendum i da u konačnici na odlučivanje građanima damo temeljni i glavni dokument koji će odrediti razvoj Grada Zagreba u sljedećem razdoblju.”

Ovo nije prvi put da se u Zagrebu najavljuje referendum o nekom pitanju

“Ovo nije prvi put da se u Zagrebu najavljuje referendum o nekom pitanju. Gradonačelnik je više puta najavljivao referendume, ali nije dao mogućnost građanima da odlučuju o pitanjima”, rekao je Mišić i dodao koja su to dva najvažnija pitanja bila o kojima se spominjala mogućnost izjašnjavanja na referendumu.

#related-news_0

“Dva najvažnija pitanja su bila ono iz 2008. god kada je najavio referendum o maksimirskom stadionicu i kada je u predizbornoj kampanji prije posljednjih predizbornih izbora građanima najavio kako će odlučivati o izmjenu imena Trga maršala Tita.”

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš kazala je kako je gradonačelnik Bandić od izmjena i dopuna GUP-a napravio sapunicu koja još traje.

Gradonačelnik je od izmjena i dopuna GUP-a napravio sapunicu

“Četiri oporbena kluba ponovo imaju zajedničku presicu iz jednog jednosavnog razloga – želimo ukazati na činjenicu da pretpostavljamo da će gradonačelnik na dnevni red prve iduće sjednice staviti izmjene i dopune GUP-a.”

“Riječ je o lošem planu, o tome da je je on od izmjena i dopuna GUP-a napravio sapunicu koja traje. Mi kao oporba nećemo dozvoliti da se takav loš plan i dalje provodi, sve što nam je na raspolaganju sukladno zakonu ćemo iskoristiti” istaknula je Mrak Taritaš.”

#related-news_0

Dodala je i kako će se tijekom referenduma voditi trima pitanjima, a to su:

“Kakav to Zagreb vidimo za deset godina, što u tom planu ima od javnog sadržaja da bi bilo od interesa za sve građane
i treće pitanje je li tu zaista omogućilo i ljudima koji žive u Zagrebu nekakve situacije da si poboljšaju uvjete stanovanja i življenja?”

Objasnila je i zašto oporba ide s ovom inicijativom. Zato jer se želi pružiti prilika HDZ-u, koalicijskom partneru Milana Bandića, da se izjasni za ovu inicijavitu.

“Gradonačelnik tvrdi da su ove izmjene GUP-a u javnom interesu, idemo to onda testirati”

“Zato se ide s ovom inicijativom. Zašto? Jer se pruža prilika HDZ-u. HDZ je jedan stabilni koalicijski partner HDZ-u. Sve ludosti koje je gospodin Bandić radi – oni će mu držati lojtre. Sada HDZ ima priliku dati svoje ruke za ovu našu inicijativu”, istaknula je Mrak Taritaš.

#related-news_0

Tomislav Tomašević iz “Zagreb je naš!” također je istaknuo kako smatra da će se podrška HDZ-a Milanu Bandiću toj stranci odmoći na izborima, kao što se to moglo vidjeti na ovim predsjedničkim.

“Gradonačelnik tvrdi da su ove izmjene GUP-a u javnom interesu. Pa idemo to onda testirati, vidjeti smatraju li građani da su ove izmjene u njihovom interesu”, rekao je Tomašević te dodao kako niti jedan prostorni plan nije bio toliko kontroverzan.

“Nikada ni jedan prostorni plan nije bio toliko kontroverzan. Niti jedan prostorni plan nikada nije dobio toliko negativnih primjedbi.

Više od 30.000 primjedbi je došlo u gluho doba ljeta. Nikada cijela ujedinjena struka nije bila protiv ovih izmjena.”

#related-news_0

“Na HDZ-u je da odluči jesu li i dalje spremni plaćati cijenu toga da Bandiću kimaju glavom na sve nejgove muljaže. Cijenu jednu su već platili na predsjedničkim izborima, vidjeli smo kako je njihova kandiatkinja prošla.”

“Sve je u njihovim rukama. Ukoliko ne žele izvršiti političko samoubojstvo na sljedećim lokalnim izborima, a vjerujem i oštetiti rezultate na parlamentarnim izborima, mislim da bi stvarno bilo vrijeme da gradonačelniku kažu ‘dosta’ na sve ovo što radi”, kazao je Tomašević.

Podsjećamo kako još uvijek nisu usvojene izmjene i dopune GUP-a o kojima se govori već duže od dvije godine, a protiv kojih su se usprotivili i javnost i struka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.