Nogalo: Tko želi zaustaviti projekt na Srebrnjaku koji podržava i premijer?

Vijesti 12. sij 202015:30 > 15:57
Zarko Basic/PIXSELL

RTL je u subotu objavio da je inspekcija Ministarstva zdravstva utvrdila kako nije bilo nadriliječništva u bolnici Srebrnjak, a za što su iz grada Zagreba optuživali smijenjenog ravnatelja Boru Nogala.

On je bio gost emisije HRT-a  Nedjeljom u dva u kojoj se osvrnuo na ove optužbe.

“Cijela je ova priča apsurdna, to je teatar apsurda. Jedina mjerodavna inspekcija jest inspekcije Ministarstva zdravstva i inspekcija HZZO-a.

Ako takva inspekcija kaže da je sve u redu po pitanju zapošljavanja, po pitanju novih djelatnosti i nadriliječništva. Zašto takav jedan mjerodavan dokument, koji je gotov prije desetak dana, ne izlazi u javnost? Treba se pitati kome odgovara da se ovakva mala, uspješna bolnica Srebrnjak degradira i devastira”, komentirao je na početku emisije Boro Nogalo.

VEZANE VIJESTI

Dalje je nastavio da je nečasno smijenjen što nikako ne može dopustiti, ali naglašava da to nije borba da se vrati na poziciju ravnatelja.

“Postavljen sam za ravnatelja 1997., prije dolaska Bandića kao gradonačelnika. Svi reizbori su bili takvi da se nitko nije javljao osim mene. Gradonačelnik je to gledao blagonaklono. Nikada mi nije posebno pomagao. Išli smo paralelno, ja sam išao svojim putem, a on svojim.

Ali onoga trenutka kada se potpisao ugovor od 60 milijuna eura, kada smo stekli vlasništvo nad Brestovcem, jednim dosta vrijednim zemljištem, kada se umiješala priča oko bolnice u Blatu, toga trenutka smo postali atraktivni i interesantni te se događa što se događa”.

Upozorio je da se i oko bolnice u Blatu i 2000 novih kvadrata na Rebru sve radi bez strategije. “Ovo što se sada radi bez inputa, koja bolnica prelazi u Blato, koliko će biti kvadrature, što će se raditi na Srebrnjaku? Mi želimo biti bolnica za pluća, srce, imunologiju, uho-grlo-nos, i ako smo već sada centar izvrsnosti, nema nikakvog razloga da se te djelatnosti rade u nekoj drugoj bolnici. U cijeloj toj priči nema komunikacije, mi nismo nikada sjeli s ministrom. Cijela je priča vrlo protuzakonita, traljava i amaterski odrađena, da meni nije jasno da su se uopće u to upustili”.

Nogalo kaže da za projekt Centra za translacijsku medicinu ima i potporu premijera Andreja Plenkovića osobno.

“On zna što su europski projekti, on to forsira, on nam je pomogao te on sad nadgleda taj projekt. Postigao sam svoj glavni cilj, da projekt mora ići. Ako ne bude išao bit će krivi ili Upravno vijeće ili nova uprava. Mogu reći da imamo njegovu podršku za Centar za translacijsku medicinu jer je on tražio da ga se izvještava svaka dva tjedna o projektu. Projekt mora ići, on se brine za djecu, on se brine za dobrobit. On je taj koji je ključni. Jako nam je puno pomogla i bivša ministrica Gabrijela Žalac, a tu je i ministrica Blaženka Divjak.

Međusobne optužbe na relaciji Nogalo – Stavljenić Rukavina

U emisiji je pušten i razgovor s predsjednicom Upravnog vijeća Srebrnjaka, Anom Stavljenić Rukavinom. Ona u tom razgovoru teško optužuje Boru Nogala. Tako navodi minus na računu bolnice, neplaćanje dobavljačima, odbijenica Ministarstva zdravstva da financira 22 specijalizacije koje su namijenjene za Centar za translacijsku medicinu, provođenje postupaka u liječenju djece koji nisu odobreni od strane Ministarstva zdravstva…

Sanjin Strukic / PIXSELL

Boro Nogalo naglašava da su članovi Upravnog odbora bili obaviješteni i da ih je čak Stavljenić Rukavina i potpisala. Stavljenić Rukavina odgovara:

“Dakako da smo mi na Upravnom vijeću donosili odluke o zapošljavanju, mi nismo ulazili u to što se u konačnici temeljem naših odluka dogodilo. To je stvar poslovanja unutar bolnice. Vi imate odobrenje za zapošljavanje specijalista pedijatra, a zaposli se specijalist školske medicine. Naknadno nas, nakon mjesec ili dva, ravnatelj obavijesti da nije imao mogućnost zaposliti pedijatra, pa je, jer je hitno trebalo, zaposlio specijalista školske medicine kao takvog. Dakle, stvari su bile, manipulacija na svoj način”, nastavlja Stavljenić Rukavina.

Boro Nogalo odgovara na optužbe:

“Kada ovo slušam, čovjeku ne preostaje ništa drugo nego da se nasmije…Profesorica je prespavala očito, 2014. ili 2015. smo otvorili prvu jednodnevnu kirurgiju u Hrvatskoj. Zato da djeca ne leže u bolnicama, da ne čekaju otorinološke zahvate jako dugo. Zato da djecu spasimo, liste čekanja u Vinogradskoj i Rebru su liste čekanja godinu i pol do dvije godine dana.

#related-news_0

U to vrijeme djeca oštete sluh zbog upala, mi smo shvatili da želimo se baviti gornjim i donjim dišnim putevima. Profesorica je prespavala, bila je s nama i gradonačelnikom Bandićem na otvorenju kirurške sale. Ona je prespavala i činjenicu da nam je ona dovela dobrog “otorinca”.

Ovaj zadnji dokument, nalaz prave inspekcije Ministarstva pokazuje da sve to nije istina. Kako ću ja vama sada objasniti i narodu da je sve to što profesorica govori, laž, čista laž. Naročito je posebna laž da ona o tome ništa nije znala. Otorina na Srebrnjaku radi se 20 godina, fakturiramo HZZO-u. Reći u 2020. da ona nije znala da se to događa, da se to rješava, to je u najmanju ruku ponižavajuće.”

Nogalo je uvjeren da postoji i određeni financijski interesi i ponovno navodi da upravo Stavljenić Rukavina ima obrt Diagnosis d.o.o. koja se bavi konzultantskim uslugama. “Ona je zamjenica gradonačelnika, ona je zamjenica u stranci, ona je prorektorica, sudjeluje u 15 upravnih vijeća.

Ona je osoba kojoj vjerojatno fali novca. Ona je pokrenula tu priču, a ja sam joj dao do znanja da ne dolazi u obzir da snižavamo kriterije oko tvrtke koja će voditi projekt, da ne želim smanjiti standard oko gradnje… Profesorica je dok smo još oko Brestovca razgovarali, rekla da nema šanse da mi odlučujemo što će biti s Brestovcem. Ja kao ravnatelj bolnice, koja je vlasnik toga. Htjeli smo napraviti nešto dobro za djecu, narod. Mi smo aplicirali za projekt rehabilitacijskog centra. Sve je to stalo jer neki ljudi nemaju sluha. Nemamo podršku iz Grada”, rekao je Nogalo.

#related-news_0

Kada je riječ o projektu kojeg brani, tvrdi da će on stajati porezne obveznike nula kuna.

“Toliko je transparentan, toliko delikatan, ima toliko malo prostora “za kemijanje”, a jasan je u standardu. Naravno da je to projekt u kojem nitko nema interesa. Evo Blato se nastoji graditi iz kredita RH i grada Zagreba. To je investicija 150 milijuna eura. Želite li bolnicu za nula kuna ili želite Blato za 150 milijuna eura našeg novca poreznih obveznika.

Oni žele preuzeti ovaj projekt, pa izvantroškovnički troškovi. Pa vidite što se događa sa žičarom. Projekt je procijenjen na 300, a sada je 600 ili ne znam koliko kuna. Koja je to procjena? Tko su ti stručnjaci koji su radili projekt, koji ga sada nadopunjuju? Ta definiranost našeg projekta svima smeta, nema prostora za manipulaciju”, zaključuje Nogalo u Nedjeljom u dva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.