Picula: "Bernardić ima pravo prvokupa za mjesto premijera ako SDP pobijedi"

Vijesti 15. sij 202016:11 > 16:18
N1 Hrvatska

Nakon što je izabran za predsjednika Međuskupine Europskog parlamenta za mora, rijeke, otoke i priobalna područja, eurozastupnik Tonino Picula u Strasbourgu je porazgovarao s reporterkom N1 televizije Mateom Dominiković.

“Jedna od tema o kojoj će se raspravljati i glasati ovdje u Europskom paramentu danas je i struktura i očekivanje od takozvane konferencije budućnosti Europe. Ali nije riječ o konferenciji na kojoj će se riješiti svi otvoreni problemi Europske unije, riječ je o procesu s, rekao bih, dosta neizvjesnim rezultatom.

Kad govorimo o Europi za dvije godine, onda trebamo samo malo vratiti stvari unatrag i kazati da mi još do kraja nismo sigurni što će se događati s europskim projektom tokom ove godine. Još 15-ak dana i EU će imati 28 zemalja članica, a nakon toga, nakon 31. siječnja Ujedinjeno Kraljevstvo odlazi iz sastava EU. Jednako tako do kraja ove godine treba se postići još jedan relevantan dogvor, a to je dogovor o budućem okviru za financiranje Europske Unije za sljedećih sedam godina.

Ako se to ne dogodi, dolazi u pitanje financiranje svega onoga što građani EU kroz različite fondove osjećaju kao napredak. Mislim da je za EU kvalitetnije odgovoriti kvalitetno na ovih nekoliko otvorenih pitanja kako bi se doista pripremio i mogući uspjeh konferencije o budućnosti Europe za dvije godine”, rekao je na početku Picula.

Komentirajući koliko Europa može biti utjecajni pregovarač na svjetskoj sceni, Europsku je Uniju nazvao najuspješnijim političkim projektom:

“EU, koja je zapravo najuspješniji politički projekt u kompletnoj povijesti europskog kontinenta, već dugo vremena gubi svoj utjecaj na mnogim područjima. U drugoj polovici 20. st. bila je jako uspješna, no taj svijet nepovratno nestaje. Kad to kažem, prvenstveno mislim na slabljenje multilateralizma, multilateralnih organizacija, EU trpi zbog pada utjecajnosti multilateralnosti.

To se vidi po inflaciji, povećanju broja raličitih križnih žarišta oko same EU i prvi tjedni ove godine pokazali su da i nasilje eskalira u tim žarištima. I kakav je odgovor EU? Vrlo slab. Ona trpi zbog posljedica eskalacije, nema pravog odgovora. A sigurno je da se krize iz susjedstva prelijevaju i na njezinom teritoriju.”

Komentirajući činjenicu da je u utorak u Strasbourgu izabran za predsjednika Međuskupine Europskog parlamenta za mora, rijeke, otoke i priobalna područja i koja su njegova očekivanja, rekao je da se od Plenkovića očekuje možda najviše angažmana oko Zapadnog Balkana:

“Hrvatska ima što za ponuditi, ali mora uvjeriti u korist i zemlje članice da proširenje na Zapadni Balkan donosi korist, što će biti izuzetno teško.”

Picula smatra da su Sjeverna Makedonija i Albanija napravile sve što je trebalo: “Moje osobno stajalište je da bi trebali dovršiti pregovore po kriterijima po kojima su to radile i druge zemlje.”

Govoreći o susjednim zemljama dodao je:

“Davno sam rekao da će hrvatski ulazak u EU biti kompletiran kad svi naši susjedi budu dio EU. Riječ je o procesu za koji se Hrvatska treba vezati, od nacionalnog interesa, a vidimo da bi to trebao biti i interes EU koja trpi od različitih kriza.”

Osvrnuli su se i na Sinčića koji je pred EU parlamentom Plenkovića nazvao sitnim prevarantom, a švedska je zastupnica optužila hrvatsku policiju za loš postupak prema migrantima.

“Već sam više puta vidio kad zastupici u komunikaciji s premijerima, čak predsjednicima država, upućuju oštre kritike pa za Europski parlament to nije veliko iznenađenje. Što se tiče optužbi na račun ponašanja hrvatske policije na granici, mogu samo ponoviti da je u interesu Hrvatske prije svega omogućiti što više neovisnih istraga i raščistiti sve do kraja.”

Nije htio komentirati kakav će Zoran Milanović biti predsjednik, no rekao je:

“Vidjet ćemo za pet godina. Mislim da je prethodnu predsjednicu koštalo mjesta način na koji je obavljala tu dužnost. Dovoljno je za početak biti drugačiji.”

Osvrćući se na stanje u stranci komentirao je:

“SDP je imao svoje uspone i padove i nadam se da ćemo konac 2020. dočekati u daleko boljoj formi nego u kojoj smo bili prije dvije godine. To se od nas očekuje.”

Bernardića vidi kao premijera:

“Zašto ne? On je predsjednik stranke. Ako stranka pobjedi na parlamentarnim izborima, on ima pravo prvokupa na tu funkciju. Na europskim je izborima napravio dobar rezultat, a i prema anketama građani misle da je SDP nešto bolja stranka od HDZ-a.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.