Koncentracija radona još je viša od dopuštene, ali djeca su sigurna

Vijesti 21. sij 202015:43 > 15:52
Dusko Marusic/PIXSELL

Premda su ponovljena mjerenja potvrdila da je koncentracija radona u pojedinim dijelovima pulske talijanske osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi" te dječjih vrtića "Delfino" i "Pinguino" i dalje viša od dopuštene, iz Grada Pule poručili su u utorak kako su djeca u tim odgojno-obrazovnim ustanovama apsolutno sigurna.

U odnosu na vrijeme boravka u tim objektima doze od radona kojima su djeca izložena niže su, pojašnjavaju, od godišnjih doza koje se smatraju normalnima.

“Briga o zdravlju naših sugrađana, a posebice onih najmlađih, oduvijek je bio i uvijek će biti prioritet ove gradske uprave. Zato i poduzimamo sve što možemo kako bi zaštitili i unaprijedili njihovo zdravlje, a tako je bilo i kad je u pitanju radon”, navela je u priopćenju za javnost zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci.

Podsjetila je kako je još u svibnju 2018., nakon što se saznalo za rezultate mjerenja vrijednosti radona u školama Grad reagirao i krenuo s rješavanjem problema. Osnovano je posebno radno tijelo za praćenje rezultata mjerenja u pulskim javnim ustanovama, uspostavljena je suradnja s Laboratorijem za niske radioaktivnosti Sveučilišta u Osijeku, njihovim profesorima i najeminentnijim stručnjacima za radon u Hrvatskoj te je organizirano predstavljanje rezultata predstavnicima roditelja.

“Grad je učinio apsolutno sve što je mogao uz suradnju s nadležnim i stručnim tijelima. Danas znamo mnogo više o radonu nego što smo znali prije dvije godine i posebno je značajno što će Grad Pula od 16. do 20. ožujka 2020. biti organizator i domaćin Regionalne radionice o najboljim praksama za smanjenje koncentracije radona u zgradama, a koja je pod pokroviteljstvom Međunarodne agencije za atomsku energiju”, stoji u priopćenju. Dodaje se i kako će ona omogućiti svima koji se bave građevinskom strukom vrijedne spoznaje o metodama ispitivanja, procjene i dizajna sanacije radona koje će kasnije moći primijeniti na stvarnim slučajevima.

Upravo će škola “Giuseppina Martinuzzi” biti prva škola u Hrvatskoj i ogledni primjer praktičnog rada na dizajnu sustava za redukciju radona.

Još 2014. utvrđeno je prisustvo radona u tim odgojno-obrazovnim ustanovama te se mjerenja provode kontinuirano. Najnovija su potvrdila kako su koncentracije u pojedinim dijelovima pulske talijanske škole “Giuseppina Martinuzzi” te dječjih vrtića Delfino i Pinguino opet viša od dopuštenih 300 bekerela po kubnom metru. Srednja vrijednost mjerenja u školi iznosi 537 bekerela po metru kubnom, u vrtiću Pinguino ona iznosi 471 bekerel po metru, a Delfino čak 812 bekerela.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.