Imovinske kartice za brojne su HDZ-ove ministre bile nepremostiv problem

Vijesti 23. sij 202020:47 > 21:02
N1

Nije Kujundžić prvi koji se nasukao na očito kompleksan problem imovinskih kartica. Ono što se čini kao obična formalnost postala je nepremostiva prepreka za mnoge prije njega. Iako nitko nikada nije vidio problem u tome što je ili nije naveo u formularu, svi su redom postali bivši. Na ministarske afere kojima je zajednički nazivnik imovinska kartica podsjetila je Sandra Križanec.

“Očito sam pogriješio kad je riječ o upisu,nekretinina u imovinski karticu, naravno ne namjerno, nije mi namjera ništa sakrivati, sve je vrlo vidljivo”, tvrdio je bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić dok mu Povjerenstvo nije objasnilo da se u imovinsku karticu upisuje realna vrijednost svih kvadrata, a uračunati treba i kvadrate pomoćnih objekata. I nisu to jedini kvadrati koji su presudili Tolušiću – presudili su mu i oni kod Prevlake, koje je kupio, a kasnije prodao po četiri puta većoj cijeni od prethodno upisane u imovinsku karticu.

Od Slavonije do Dalmacije – od Virovitice do Brača – ljetnikovac na Braču, pa pitanje kako su POS-ovi stanovi u Nerežišću završili u rukama načelnika općine i njegovog šogora – Lovru Kuščevića nisu mučili, kao ni upisivanje istoga u imovinsku karticu.

VEZANA VIJEST

Oporba i javnost tražili su odgovornost ministara i propitivali ima li premijer u njih povjerenja.

“Nije to tema koja je vezana za povjerenje to su tehnička pitanja”, poručio je tada premijer Plenković.

A onda su ta tehnička pitanja stigla još jednog ministra koji je svoju skrivanu vilu u Živogošću procijenio na 850 tisuća kuna, a navodna je vrijednost veća od 3 milijuna. Zaboravio je i apartmane u Turnju koji nikad nisu nikada bili u imovinskoj kartici, a kuću u Zagrebu naveo je samo kao zemljište vrijednosti 1,1 milijun kuna.

No zbog 85 hektara u Slavonskom Brodu, Goranom Marićem počeo se baviti i USKOK. On je navodno pogodovao prezimenjaku Dragi Mariću da ta zemlja iz državne prijeđe u njegovo, a ne u vlasništvo grada, vrijedna je bila 36 milijuna kuna. Ipak je on gospodario imovinom. Državnom. Ministar je dao neopozivu ostavku.

#related-news_0

I na kraju – ministrica koja je u svoje dvorište parkirala skupocjeni Mercedes koji je bio u najmu od tvrtke Jolly.

“Kad auto koji je u mom dvorištu, kad ga ja kupim naravno da ću ga prijavit u imovinskoj kartici”, poručila je tada Gabrijela Žalac, biša ministrica EU fondova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.