Saborski Odbor za zdravstvo podržao Vilija Beroša za novog ministra zdravstva

Vijesti 30. sij 202011:54 > 11:55
Ilustracija

Saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku u četvrtak je većinom glasova podržao dosadašnjeg pomoćnika ministra zdravstva dr. Vilija Beroša za novog ministra, nakon što je s te dužnosti smijenjen Milan Kujundžić zbog afere s imovinskom karticom.

Beroš je podržan s devet glasova ‘za’, dva ‘protiv’ i jedan ‘suzdržan’.

Na gotovo dvosatnoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo dr. Beroš je odgovarao na pitanja zastupnika, navodeći među svojim prioritetima da će vrlo brzo pokrenuti aktivnosti na temu plaća liječnika kako bi se ispravile sve nepravilnosti. „Najozbiljnije moramo shvatiti problem prekovremenih sati liječnika i medicinskih sestara. Ako budem mogao, to ću promptno riješiti, a ako ne budem mogao ništa napraviti, priznat ću i otići“, najavio je Beroš.

Oko neplaćenih prekovremenih sati za što je medicinskim sestrama i liječnicima za pravo dao i Vrhovni sud, Beroš je pojasnio da će dug biti plaćen, ali ‘vjerojatno ne jednokratno, morat ćemo razgovarati o isplati na rate’. Liječnike koji su tužili bolnice treba kontaktirati i pokušati dogovorom definirati način obeštećenja, dodao je.

VEZANE VIJESTI

Na primjedbu SDP-ovog Željka Jovanovića kako mu je teret i odgovornost to što je bio desna ruka dosadašnjeg ministra zdravstva, koji je, ustvrdio je Jovanović, sustav učinio fiskalno neodrživim, Beroš je odgovorio da nije mogao odlučivati mimo ministra, ali će, potvrdi li ga Sabor, probati učiniti sve da sustav, koji sada godišnje gubi oko 100 milijuna kuna, dovede u okvire normalnog funkcioniranja.

„Nisam mogao donositi odluke umjesto ministra, mogao sam otići i pokazati slabost, ali ostao sam i čekao svoju priliku“, rekao je.

Jovanovićeva pitanja o uzgoju kanabisa u medicinske svrhe i zakona o pobačaju, dr. Beroš je popratio najavom izrade kvalitetnog pravilnika o kanabisu uz postojeći zakon jer, rekao je, ova Vlada želi biti krajnje odgovorna i omogućiti uzgoj kanabisa na odgovoran način. Za pobačaj je rekao da je to duboko moralno, etičko, svjetonazorsko pitanje.

Jovanović je pohvalio Beroševu stručnost, ali i ustvrdio da je ‘ovoj Vladi istekao rok trajanja’ i da je vjerojatno budući ministar ‘razumjeti zašto ne može podržati njegov izbor’.

Dr. Vili Beroš je specijalist, neurokirurg, koji je većinu karijere radio u Kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice u Zagrebu.
I SDP-ovu Romanu Jerkoviću zanimalo je Beroševo mišljenje o pobačaju, na što je on rekao kako smo u društvu „dosegnuli određene norme koje ne možemo mijenjati“.

Također na njezino pitanje je kazao da je zdravlje nacije gotovo pitanje nacionalne sigurnosti.

#related-news_0

„Ova Vlada je tome posvećena, prije neki dan je utemeljen nacionalni program borbe protiv raka. Nacionalni programi za borbu protiv određenih bolesti su put kojim trebamo ići, kao i naglašavati preventivne aktivnosti’, naglasio je dr. Beroš.

Na pitanje HDZ-ovog Ivana Ćelića u vezi s mentalnim zdravljem i nacionalnim programom dječje adolescentne psihijatrije, Beroš je odgovorio da Povjerenstvo radi na nacionalnom planu.

Što se tiče ustrojavanja hitne helikopterske medicinske službe, istaknuo je da se za to zalaže od kada je došao u ministarstvo. „Znam da je kratak rok do izbora, ne mogu obećati da će ona biti implementirana, ali napravit ću sve da intenziviram dosadašnja nastojanja“, obećao je Beroš. Dostupnost hitne zdravstvene pomoći smatra od iznimne važnosti.

Predsjednica Odbora Mostova Ines Strenja Beroša je pitala koji će mu potezi biti prvi, na što je kazao da ga čeka koordinacija ministara na razini Europske unije oko sprečavanja širenja koronavirusa. Nadam se da od prijetnje neće biti ništa, ali moramo se ponašati odgovorno, poručio je dr. Beroš.

O novom ministru zdravstva glasat će se u petak, a za njegov izbor potrebno je 76 glasova.

Neurokirurg dr. Vili Beroš, usporedno je razvijao i znanstvenu karijeru, doktorirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu iz područja molekularne biologije, ima status izvanrednog profesora u znanstvenom području biomedicinskih znanosti. Bio je aktivan i u brojnim znanstveno-istraživačkim projektima, stalni je sudski vještak, ima niz znanstvenih i stručnih radova

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.