Fuchs razriješen lani, a prošli tjedan kao koordinator ERS-a poslao mail Divjak?

Vijesti 30. sij 202012:21 > 12:25
N1

Kako je jučer objavio N1, Radovan Fuchs razriješen je svoje dužnosti posebnog savjetnika premijera Plenkovića za obrazovanje još u travnju prošle godine, a informaciju o tome resorna je ministrica Blaženka Divajk doznala upravo od našeg novinara.

Jeste bili upoznati s tim da Radovan Fuchs nije premijerov savjetnik za obrazovanje od travnja?

“Ne, nisam bila upoznata s tom činjenicom, a mislim da bi bar bilo pristojno da se javio, ali nisam imala razloga sumnjati. Još sam prošli tjedan dobila od njega mail kao koordinatora ekspertne radne skupine. Nije mi padalo na pamet da bi trebalo provjeravati vjerodostojnost za njega”, rekla je Blaženka Divjak.

On se vama predstavlja kao koordinator ekspertne skupine?

“Dobila sam mail gdje se piše u njegovo ime, i on koordinira radnu skupinu. Sad to moram provjeriti. Nisam sada stigla pitati premijera o tome, nije mi to sada prioritet”, kazala je Divjak.

VEZANA VIJEST

Je li sudjelovao na sastancima od travnja do danas?

“Provjerit ću to, dobila sam taj mail i zato sam bila iznenađena kada sam čula da više nije posebni savjetnik za koordinaciju za ERS, ali sad ću provjeriti, tražit ću zapisnike, pa ću vam odgovoriti”, kazala je ministrica.

Je li on bio na sastancima kada su bili pregovori sa sindikatima?

“Bio je u nekim konzultacijama, ali ne sjećam se da je to bila neka službena forma, ali ovo oko ERS-a je službeno. Vrlo je neobično, pogotovo jer kada koordinirate jedno ovako važno tijelo morate imati legitimitet, a sigurno se taj legitimitet ne stječe time da ste vi doktor znanosti ili veterinar, nego time da imate status”, kazala je Divjak. 

Podsjetimo, iz Vlade su nam jučer potvrdili da je Fuchs kao savjetnik za koordinaciju rada Ekspertne skupine za provođenje kurikularne reforme razriješen 30. travnja 2019. i to na vlastiti zahtjev.

“To je bio dogovor s premijerom. Ja sam na osobni zahtjev obećao da ću ja u tom svojstvu završiti onu prvu fazu reforme s izradom svih kurikula da bi se moglo ići u tiskanje udžbenika. Pristao sam sve dalje raditi pro bono. Nisam htio primati naknadu. Obećao sam pomagati u svakom trenutku kad je to potrebno”, rekao nam je Fuchs.

Fuchs tvrdi da je u svojim izjavama naglašavao činjenicu da više nije savjetnik premijera.

“Puno puta sam ponavljao da me se ne titulira kao savjetnika premijera. Nikad se nisam predstavljao kao savjetnik premijera. To što ministrica Divjak nije znala, nije moj problem. Nitko nije pitao, a ja nisam stavljao na sva zvona. To nije tajni dokument nego dokument Vlade. Nije bila moja dužnost trčati okolo i javljati što se dogodilo”, rekao nam je Radovan Fuchs.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.