Vidović: "HDZ prvi put ima slatke brige, biraju šefa između više kandidata"

Vijesti 31. sij 202012:01 > 12:18
N1

Franko Vidović, saborski zastupnik SDP-a i član Odbora za obranu, u N1 Studiju komentirao je dnevnopolitičke aktualnosti.

Odluku Europskog suda koji se proglasio nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici, Franko Vidović vidi kao završetak jedne priče i početak nove – izgradnje odnosa sa Slovenijom.

VEZANA VIJEST

“Vidjelo se 2014. da je postupak arbitraže kontaminiran. Ovo što gledamo danas je završetak te priče i nadam se, početak novih odnosa s Republikom Slovenijom. Bilo bi dobro i odgovorno graditi ozbiljnu politiku”, rekao je. Ideju Klisovića, koji između Hrvatske i Slovenije vidi savezništvo, smatra ostvarivom.

“Praktički smo vjekovima upućeni jedni na druge. Vjerujem da postoji volja i da će postojati volja na slovenskoj strani”, dodaje.

Pad helikoptera kod Zlarina

Kao član saborskog Odbora za obranu, prokomentirao je nedavnu nesreću u kojoj su, u padu vojnog helikoptera Kiowa Warrior nedaleko otoka Zlarina kod Šibenika, život izgubila dvojica pilota. Kaže kako nema novih saznanja o nesreći.

“Tragedija koju dugo nismo imali u hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Nažalost, to je povezano s vojnim pozivom. Kad imate velik broj letova takve stvari se događaju. Što se tiče podataka, nemamo ih više nego što je poznato javnosti. Treba izvidjeti da li je u pitanju ljudski faktor ili tehnička greška. Vjerujem da se to može brzo utvrditi”, kazao je.

#related-news_0

Nabavku tih helikoptera smatra dobrim poslom, a nabavku aviona, pak, drugom pričom. “To je već malo drugačija priča. Ovo što se sad radi je mazanje očiju javnosti. Ne vjerujem da se radi išta, barem išta pametno… SDP daje potporu nabavci aviona. Tražili smo da bude transparentna. Da je jasno što dobivamo i što gubimo.”, govori.

Osvrnuo se i na nadolazeće unutarstranačke izbore u HDZ-u. “HDZ po prvi puta ima slatke brige, biraju između više kandidata za predsjednika i to sistemom jedan član, jedan glas”, nasmijao se Vidović.

Zašto se dugo rješavala situacija s Milanom Kujundžićom, kaže sljedeće: “Očito je Kujundžić nekakva poveznica s desnicom. Vidjet ćemo što će se sad dalje događati o HDZ-u.”

#related-news_0

Komentirao je i čitavu aferu s imovinskim karticama. “Očito se radi o neopreznosti, ali o dosta velikoj neopreznosti. Ne možete zaboraviti upisati tri, četiri nekretnine. Mislim da je bitnije što se događa pojedinačno, da je bitnija gesta, što pokazujete prema javnosti, a prema javnosti pokazujete netransparentnost.”

Kaže kako u SDP-u ne postoji Vlada u sjeni. “Pripremamo se za izbore, što ćemo komunicirati. To će biti naši programi. Što se tiče imovinskih kartica, SDP nikad nije imao velikih problema, ne očekujem ih ni u budućnosti”, istaknuo je. Ako SDP pobijedi na parlamentarnim izborima, kao premijera vidi Davora Bernardića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.