"Kujundžićevi suradnici samo su čekali koru od banane na koju će se poskliznuti"

Vijesti 04. velj 202014:19 > 14:55
N1

Trpimir Goluža, bivši predsjednik Hrvatske liječničke komore gostovao je u N1 Studiju uživo, gdje je govorio o problemima s kojima se suočava hrvatski zdravstveni sustav.

“Smjena u ministarstvu nam puno toga otkriva. Dok je Milan Kujundžić pokušavao ostati na poziciji, dva njegova najbliža suradnika, današnji ministar Vili Beroš i državni tajnik Željko Plazonić odmah su skočili – ne njemu u pomoć, nego da bi istaknuli svoju kandidaturu na mjesto ministra”, rekao je Trpimir Goluža.

Jedan drugome su predbacivali da nisu dovoljno dobro radili.

VEZANE VIJESTI

“To ocrtava kakva je bila situacija u Ministarstvu u zadnje tri godine i dva mjeseca, koliko je Kujundžić bio na čelu. To je kao da u nogometu imate centarfora koji treba zabiti gol, a njegova dva vezna igrača mu ne žele dodati loptu. Mislim da je smjena ministra nešto što nam ukazuje na veliki problem u Ministarstvu. Ne postoji organizirani tim ljudi koji trebaju napraviti ono što treba – u potpunosti reorganizirati hrvatski zdravstveni sustav”, rekao je Goluža.

Kujundžić nije smijenjen zbog nečinjenja u resoru

“Najžalosnije je što nije smijenjen zbog toga što nije radio, nego zbog imovinske kartice. Kada bi on bio njemački ministar zdravstva, onda bih razumio da ne radi puno, jer je to posložen sustav. Međutim kada ste ministar zdravstva u Hrvatskoj, gdje je sustav ustrojen po principu devedesetih, ili kasnih osamdesetih, gdje su potrebne određene promjene…

Preteška je kvalifikacija da nije radio ništa, nešto je pokušavao, koliko je napravio – vidljivo je. Ne možete ništa napraviti ako nemate tim, a vidite da su njegovi najbliži suradnici samo čekali koru od banane na koju će se ministar poskliznuti da bi oni sjeli u njegovu fotelju”, rekao je Goluža. 

Beroš je na početku mandata rekao kako treba riješiti probleme zdravstva – smanjiti dug sustava od 9,4 milijarde kuna, integrirati bolnice, smanjiti liste čekanja, riješiti nedostatak liječnika…

“Dobro su adresirani problemi. Beroš je rekao da sada treba početi ozbiljno razgovarati o zdravstvu – znači li to da smo do sada razgovarali neozbiljno? A zapravo se ništa nije niti radilo – osim što se govorilo o nekim planovima gradnje nekih bolnica, malo toga se napravilo.

#related-news_0

Vidimo korake koje je ministar najavio, to su koraci koji zahtijevaju puno vremena, a on ima najviše devet mjeseci mandata. Iz iskustva ministara u sličnoj poziciji, Varge i Nakića, možemo biti sumnjičavi prema tome da će se sve to napraviti. Za ostvarivanje nabrojanog potreban je cijeli mandat i podrška vlade, politička podrška, koju bivši ministar očito nije ima”, rekao je Goluža.

“Problemi koji sad izlaze na vidjelo oni su na koje smo upozoravali premijera prije tri godine. Ti su sastanci zanmljivi za ljude koje impresionira sastati se u Banskim dvorima, ali za ljude koji žele konkretnu akciju i reakciju oni su frustrirajući. Vi, naime, dobijete tapšanje po leđima, ali iza toga ne uslijedi ono što bi se trebalo napraviti da bi spriječio problem.

To je kao požar, on kada je mali može ga se određenim mjerama suzbiti, ali ako pustite da se rasplamsa, onda morate zvati kanadere da bi ih ugasili. Prije tri godine došli smo s konkretnim podacima, donijeli smo demografski atlas hrvatskog liječništva, kakvi su kadrovski kapaciteti, kao i što će nam se događati u daljoj perspektivi. Onaj kome je stalo do pravog kapacitiranja zdravstvenog sustava bi taj dokument doživio kao vrlo vrijedan. No u Ministarstvu nisu ni pogledali taj dokument. Oni su navikli gasiti požare i sada u nekim krajevima Hrvatske imamo nedovoljnu zdravstvenu pokrivenost, a njihova je perspektiva sve gora. Da bi se to promijenilo potrebno je kadrovski ojačati sustav, ali i reorganizirati ga, da dođe do spajanja ustanova i boljeg korištenja postojećih resursa.

Integracija bolnica je dobra ideja i nužnost. Masterplan koji je predložio Ostojić, pa revidirao Varga ipak nikada nije zaživio”, rekao je Goluža.

Je li Hrvatska spremna nositi se s opasnošću korona virusa?

#related-news_0

“Moje mišljenje o epidemiološkoj službi u Hrvatskoj je pozitivno. Naša prednost je ta da nismo prvi na udaru te epidemije, te se možemo pripremiti. Svijet je danas globalno selo, pa nema potrebe izmišljati toplu vodu, nego provoditi ono što nam nalaže Svjetska zdravstvena organizacija. Vjerujem da će se na razini MInistarstva zdravstva čini sve što je potrebno da bi se spriječili neki veći oblici epidemije u Hrvatskoj”, rekao je Goluža.

Korona virus nije bio presudan za ministrovu smjenu

“Plenković je imao razumijevanja za Kujundžića. On je bio spreman za smjenu i prije dvije godine, dao mu je priliku. Prema mojim informaciji u smjeni Tolušić – Žalac – Marić trebao je biti smijenjen i Kujundžić, čak su i meidji objavili da će ga tada zamijeniti Beroš, ali se to u zadnji trenutak nije dogodilo.

Korona virus nije bio presudan za smjenu ministra Kujundžića, on je napravio veće gafove no što je sazivanje tog sastanka ministara zdravstva EU-a. Smijenjen je jer je njegovo djelovanje postalo štetno i opasno za vladu RH i premijera Plenkovića”, rekao je Goluža.

Kujundžić je rekao da su mu prijetile interesne skupine.

“Interesni lobiji nedvojbeno postoje. U situaciji kada ministar gubi poziciju koju žarko želi, onda može upotrebljavati kojekakve konstrukcije. Vjerujem da je Milan Kujundžić ozbiljan čovjek i da je dobio ozbiljne prijetnje koje navodi, a njegova je dužnost prijaviti to nadležnim institucijama. Takve prijetnje izrečene ministru prijetnje su Hrvatskoj i to je nedopustivo.

I Varga je, kada je bio ministar, imao sličnu konstrukciju, te je rekao kako je, vezano uz nabavku određenih medicinksih uređaja, dobivao prijetnje. Na DORH-u je da procijeni ima li tu elemenata za istragu”, rekao je Goluža. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.