Sve više oboljelih od raka u EU, Hrvatska druga po smrtnosti od opake bolesti

Vijesti 04. velj 202018:10 > 18:27
Pixabay

Rak ubije svakog četvrtog građanina Europske unije, prema statistikama objavljenim na Svjetski dan borbe protiv raka koje otkrivaju da je Hrvatska na drugom mjestu po smrtnosti. Hrvatski zavod za javno zdravstvo pak ističe da je broj oboljelih u stalnom porastu, a Hrvatska je za većinu zloćudnih bolesti pri dnu europskih zemalja gdje postotak preživljavanja raste brže.

Gotovo 1,2 milijuna ljudi umrlo je od raka u Europskoj uniji u 2016., objavio je Eurostat u utorak na temelju najnovijih dostupnih podataka. Time rak čini 26 posto svih smrti u europskom bloku.

Rak pluća najsmrtonosniji je oblik za muškarce, a rak dojke za žene, navodi Eurostat s time da je stopa smrtnosti muškaraca veća od stope smrtnosti žena.

VEZANA VIJEST

Najviši postotak smrtnosti oboljelih od raka ima Mađarska, 345 na 100.000 stanovnika, a slijede je Hrvatska, Slovačka i Slovenija. Mediteranske i nordijske zemlje imaju najniže stope smrtnosti, a rekorder je Cipar sa 194 smrti na 100.000 stanovnika.

Drugi najčešći uzrok smrti

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) povodom Svjetskog dana borbe protiv raka objavio je neke podatke vezane za Hrvatsku, ali i svijet.

Maligne bolesti drugi su najčešći uzrok smrti (odmah iza srčano-žilnih bolesti), odgovorne za 27% svih smrti u Hrvatskoj u 2018. godini. Kod osoba mlađih od 65 godina najčešći su uzrok smrti, te uzrokuju preko 40% svih smrti u toj dobi. U Hrvatskoj je prema posljednjim dostupnim podacima u 2018. godini od invazivnog raka umrlo ukupno 13.809 osoba, od čega 8.049 muškaraca i 5.760 žena.

Broj oboljelih u stalnom porastu

Broj osoba oboljelih od malignih bolesti u stalnom je porastu što je u najvećoj mjeri rezultat povećanog očekivanog trajanja života i većeg broja osoba koje dosežu godine života u kojima se maligne bolesti češće pojavljuju.

#related-news_0

Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se globalno broj oboljelih povećati sa 18 milijuna u 2018. godini na 29,5 milijuna u 2040. godini, dok će broj umrlih porasti sa 9,5 milijuna na 16,4 milijuna godišnje.

Rak je značajan zdravstveni problem stanovništva Hrvatske. Kao i u svijetu, za očekivati je da će broj slučajeva raka u Hrvatskoj rasti, prvenstveno zbog starenja stanovništva. U razdoblju od 2001. do 2017. godine broj oboljelih je svake godine bio veći u prosjeku za 1%. Najčešći oblik raka kod muškaraca je od 2016. godine rak prostate, dok je kod žena najčešći rak dojke.

U Hrvatskoj najčešći rak prostate i rak dojke

Prema objavljenim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2017. godinu, u Hrvatskoj su kod muškaraca u 2017. godini bili najčešći karcinomi prostate (21%), pluća (17%), kolorektuma – debelo i završno crijevo (16%), mokraćnog mjehura (5%), želuca (4%), bubrega (4%) i melanom (3%).

Prema istim podacima, kod žena u Hrvatskoj u 2017. godini najčešći je rak dojke (25%), zatim kolorektuma (14%), pluća (9%), tijela maternice (6%), štitnjače (5%), jajnika, jajovoda i adneksa (4%) i gušterače (3%). Ukupno je od invazivnog raka oboljelo 24.385 osoba , 13.229 muškaraca i 11.156 žena.

#related-news_0

Premda je udio koji zloćudne bolesti imaju u ukupnom mortalitetu u porastu, sama standardizirana stopa mortaliteta od raka je u padu, ističu u HZJZ-u. U većini europskih zemalja taj pad je veći nego u Hrvatskoj, gdje za razdoblje 2001.-2018. postoji statistički značajan pad dobno-standardizirane stope mortaliteta od -0,2% godišnje; pri čemu kod žena ne postoji pad, dok kod muškaraca on iznosi -0,5% godišnje.

Podaci o preživljavanju po oblicima raka pokazuju da je Hrvatska, za većinu zloćudnih bolesti pri dnu europskih zemalja uključenih u istraživanje, uz bolje rezultate za preživljenje kod zloćudnih bolesti u djece. Vidljivo je jasno poboljšanje u preživljavanju od raka, no, slično kao za mortalitet, preživljavanje u većini drugih usporedivih europskih zemalja se poboljšava brže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.