"Akcijski plan za prevenciju nasilja u školama bit će mrtvo slovo na papiru"

Vijesti 07. velj 202017:07 > 18:10
N1

U Newsroomu N1 gostovao je Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u školstvu "Preporod" i komentirao nove Vladine mjere protiv nasilja u školama.

Vlada je jučer usvojila petogodišnji akcijski plan za prevenciju nasilja u školama koji definira aktivnosti koje će zajedničkim djelovanjem nadležnih državnih tijela, škola i nevladinih organizacija pridonijeti najboljoj mogućoj zaštiti svih u obrazovnom sustavu. Radi li se ovdje o skupu lijepih želja, hoće li teret pasti na ravnatelje i učitelje ili se zaista radi o konkretnoj mjeri kojom se Vlada odlučila uhvatiti u koštac s ovim problemom. 

“Na akcijskom planu se radilo godinu dana, no sadržajno ne donosi ništa. Samo nove obaveze”

“Na njemu se radilo godinu dana, a počelo je nakon nemilog događaja u Čakovcu. U prosvjetarskim krugovima se očekivalo da će se nešto pojaviti, no sadržajno se nije pojavilo ništa osim novih obaveza nastavnicima i drugim zaposlenicima. Dosta toga iz Akcijskog plana već postoji. Primjerice, kada vam u nekom dokumentu stoji da će se donijeti etički kodeks, oni u školama već postoje.

Nadalje, plan kaže da će se ujednačiti praksa kažnjavanja, mi već imamo Pravilnik, a pitanje je pridržavaju li ga se škole. Sada će se kroz akcijski plan to poboljšati, no ja ne vidim način kako će se to dogoditi”, kaže Stipić o dodaje kako u planu nadalje stoji kako će se podnostiti godišnji izvještaj, no kako ne zna zašto se oni ni sada ne podnose.

Na pitanje je li tome tako iz razloga što škole ne žele imati lošu reputaciju zbog međuvršnjačkog nasilja, odnosno zna li se čija je to odgovornost, Stipić je jasan.

“Ravnatelj je za to odgovoran. Je li ijedan odgovarao za zataškavanje nasilja u našim školama? Mislim da sam ovime odgovorio”.

VEZANE VIJESTI

Stipić ne vidi ni efekt smanjenja nasilja u školama nakon izmjena Kaznenog zakona čime su učitelji postali službene osobe.

“Od izmjena je prošlo tek mjesec i pol, prerano je govoriti o efektima. No, nisu se prihvatile sve sugestije. Prikupilo se više od 10 tisuća potpisa zaposlenih u školama da Kazneni zakon točno propiše koja je kazna ako te netko spriječi u obavljanju posla u školi, kao što je u zdravstvenim ustanovama. To nije prihvaćeno. Promjena je u tome da će se postupak pokretati po službenoj dužnosti, no šteta je da se to nije učinilo do kraja. Zašto bi školske i zdravstvene ustanove po tome bile razjednačene””, pita se Stipić.

“Nemam dojam da se nasilje u školama smanjuje”

Predsjednik sindikata Preporod smatra i da nasilje u školama nije u padu.

“Mi smo godinama uzastopce znali te pokazatelje i onda su se naprasno prestali iznositi, a dok su se iznosili bilježili su porast. Ja nemam dojam da se to smanjuje, no nema točnih podataka. Vjerojatno zato što je netko procijenio da to nije važno ili da je sam taj porast broja iz godine u godinu pokazatelj da mjere koje se poduzimaju ne daju rezultata”.

“Akcijski plan bit će mrtvo slovo na papiru”

Stipić smatra i da u školama nema dovoljno psihologa i pedagoga.

“Ima ih više no ikada, ali nema dovoljno i to nije stvar dojma. To je propisano u državnom pedagoškom standardu, no on je mrtvo slovo na papiru, kao što će biti akcijski plan koji se donosi. Mi u školstvu imamo previše mrtvog slova na papiru”.

Pedagoška mjera kao mjera beskrajnog administriranja

Mjere oko pokretanja koraka protiv učenika koji su sudionici nasilja Stipić ne smatra naročito efikasnim

“Imali smo pedagošku mjeru koja se zove produženi stručni postupak i to je bila mjera beskrajnog administriranja. Taj mazohizam među učenicima i nastavnicima nije toliko prisutan jer, ako moraš ispunjavati hrpetinu tih obrazaca i to se ponavlja, ljudi su, da ne bi kažnjavali sebe, prestali kažnjavati one koje treba”.

U Akcijskom je planu predviđen i sustav nagrađivanja, no Stipić ni za to nema previše riječi hvale.

“Mene je to zbunilo, prije par mjeseci smo donijeli Pravilnik o nagrađivanju, očito će ovo biti neka nadogradnja. Nastavnici i učitelji su preopterećeni, prosvjetne vlasti to ne shvaćaju i stalno im se nameću nove obveze kao što je ova. Što se nagrađivanja tiče, bit će prilike da se napor ili kvazi napor nekoga tko je bliže vlasti dodatno nagradi”, zaključuje Stipić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram