"Nakon što je Prgomet pozvao HDZ da prestane pimplati, Bandić ih je prepimplao"

Vijesti 08. velj 202009:36 > 09:53
N1

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk bio je gost Novog dana. Osvrnuo se na afere s imovinskim karticama ministara, sjednicu Glavnog odbora SDP-a na kojoj bi izabrani predsjednik Republike Zoran Milanović trebao istupiti iz stranke te situaciju s donošenjem zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP).

Na početku se osvrnuo na afere s imovinskim karticama ministara. 

“Oni koji su krivo popravili imovinsku karticu i nakon toga ispravili, nisu otišli. Otišli su oni koji nisu mogli objasniti kako su do nekih stvari došli”, rekao je Bauk. 

“Inače na prvu nikad ne kažem da netko treba otići, može se raditi o omaškama. Ako se radi o nečemu što zbog nepreciznog naputka ili upostavljanja drugačije prakse, mogu to ispraviti”, dodaje. 

Ističe kako dužnosnicima nije više svejedno hoće li biti izloženi kritici medija i javnosti. 

“Ja ne mogu reći da će netko prestati muljati, ako ne mulja ni dosad. Sve ono što je napravljeno proteklih godina za transparentnost imat će odvraćajući učinak na one koje bi eventualno nešto htjeli sakriti”, kazao je Bauk. 

Milanović istupa iz stranke

“Svaki put kada dobijemo predsjedničke izbore, naš predsjednički kandidat dolazi pred Glavni odbor i obavještava stranku da istupa. To je prva točka sjednice. Druga točka su programske smjernice za izbore za Hrvatski sabor 2020”, pojašnjava Bauk. 

“Ova sjednica je zbog datuma inauguracije sazvana nešto prije nego što bi inače bila sazvana, zato samo tri točke, inače ih zna biti i 10”, dodaje. 

VEZANE VIJESTI

O 71 amandmanu koje su Milan Bandić i njegova stranka uputili na GUP, Bauk je kazao: “Nakon što je gospodin Prgomet pozvao svoju stranku da prestanu pimplati po GUP-u, onda ih je Bandić prepimplao. 

Ministarstvo će se očitovati o amandmanima, a na čijem je čelu treći koalicijski partner”. 

“Doista nema potrebe da prognoziram što će HDZ sada napraviti, što se mene tiče za naš izborni rezultat bilo bi najbolje da ostanu povezani s gradonačelnikom, kao što je to bila Grabar-Kitarović pa je prošla tako kako je prošla”, mišljenja je Bauk. 

“Mislim da je predsjednici dodatno štetila u Zagrebu i tolika povezanost s gradonačelnikom. Ako HDZ iz toga izvuče lekciju, to je jedna situacija, ako ne izvuče lekciju iz toga, onda će proći kao i predsjednica”, dodaje. 

Osvrnuo se i na inicijativu da se raspiše referendum o opozivu zagrebačkog gradonačelnika. 

“Ako bi se raspisao referendum o opozivu Bandića, to bi svakako odjeknulo u medijim. Referendum se može sazvati dvotrećinskom većinom u Skupštini, za što bi trebao glasati HDZ, a to je malo vjerojatno”, rekao je. 

“Ako bismo uspjeli skupiti dovoljno potpisa, to bi već bila velika stvar, a trebalo bi skupiti negddje oko 140 tisuća potpisa građana”, dodaje. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.