Najezda šišmiša u Novom Zagrebu, prevarilo ih toplo vrijeme

Vijesti 12. velj 202021:36 > 21:41
Pixabay

U akciju su krenuli hvatači iz Skloništa za životinje Dumovec

U oporavilištu zagrebačkoga Zoološkog vrta posljednjih dana bila je gužva. Šišmiše je probudilo toplo vrijeme, a šest ih još ovdje na promatranju.

”Oni krenu letjeti i izlijetati jer se prevare, jer misle da je došlo vrijeme kada to i trebaju napraviti, ali nema dovoljno vremena da se i insekti kojima se oni hrane razviju pa nemaju dovoljno hrane”, kaže Ingeborg Bata, veterinarka u zagrebačkom Zoološkom vrtu.

Na godinu zbog razlika u temperaturi prime između 80 i 100 šišmiša. Ovdje ih pregledaju i izmjere njihovu fizičku kondiciju, a zatim ih ovisno o njihovu stanju puštaju ili u Udruzi za zaštitu divljih životinja nastavljaju zimski san, piše RTL.

Kada šišmiši zalutaju na balkone ili u stanove, stižu hvatači iz Skloništa za životinje Dumovec. U jednoj od posljednjih intervencija na balkonu su otkrili čak 17 šišmiša.

”Njima je dovoljno nekoliko milimetara otvorene pukotine da se zavuku. Na jednoj intervenciji se zavukao između prolaza i rolete. Najteže je ako završe na podu jer onda ako nastupi hladnoća, oni se smrznu”, kaže Darko Ozmec iz Terenske službe Skloništa za nezbrinute životinje Dumovec.

U posljednjih desetak dana najaktivniji su bili u zagrebačkom naselju Siget. Građani kažu da su se sa šišmišima – već susretali.

”Kad je naglo zatoplilo, onda su oni iz tih rupa u kojima žive pali na balkon i onda su svi navalili jer kad jedan padne, ona drugi stižu u pomoć”, kaže Livija.

”Ove godine ih još nisam vidjela, ali prije dvije godine su nam dva sletjela na balkon”, kaže Anita.

Ovi leteći sisavci nisu opasni za ljude. Ako zalutaju i na vaš balkon, ne dirajte ih bez rukavica i obvezno zovite stručnjake iz Dumovca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.