Divjak: Nema zapošljavanja s diplomama iz Republike Srpske

Vijesti 14. velj 202014:59 > 16. velj 2020 08:41
N1

Gošća intervju tjedna bila je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Ravnatelji škola i djelatnici otputovali su u New York na “službeno putovanje” u trajanju od sedam dana, no sporno je što u itineraru putovanja službenog dijela – gotovo da i nema. Ministarstvo je za situaciju saznalo putem medija, kaže Divjak i dodaje kako je to, ako je zaista tako kako se piše po medijima, potpuno neprihvatljivo.

VEZANE VIJESTI

“Tražili smo očitovanje svih ravnatelja svih škola koje su uključene u program, da nam se pošalje program, kao i putni nalozi da se provjeri tko snosi troškove i tko je kome dao odobrenje. Moramo svi pokazati osjetljivost i brigu za to da su u pitanju novci poreznih obveznika”, prokomentirala je.

Upitana može li postojati sankcija za takvo neodgovorno raspolaganje novcem poreznih obveznika, kazala je kako je upravo to razlog zašto je Ministarstvo tražilo očitovanje.

“Neki su kazali da snose sami troškove. Jedino što moraju regulirati je da su na godišnjem odmoru. Ako je iz sredstava škole, mora postojati opravdanje. Nakon očitovanja ćemo vidjeti treba li sve proslijediti i inspekciji. Pričekajmo da prikupimo podatke”, poručila je.

Nema zapošljavanja s diplomama iz Republike Srpske

Od 1300 ravnatelja, njih stotinu još nije prošlo provjeru diploma, kaže Divjak, što odgovara i broju škola koje još trebaju proći.

“Poslali smo naputak da nema izgovora da se to provede, različiti su bili izgovori zašto se do sada nije provelo”. Do sada je pronađeno 49 nevjerodostojnih isprava. “Proces još uvijek traje. Osamdeset posto sustava je provjereno”, rekla je i dodala kako je omjer svjedodži i diploma pola-pola.

Ministrica se požalila da Republika Srpska odbija provjeravati diplome na zahtjev Republike Hrvatske i zbog toga će, kaže, biti zaustavljeno svako zapošljavanje u školstvu s diplomama koje potječu iz tog entiteta.

#related-news_0

“Da je jedna bila bi previše, a pedeset je puno previše”, istaknula je ministrica.

U Ministarstvima postoji procedura obavezne provjere diploma, a Divjak smatra da bi se isto trebalo uvesti svugdje – od javnih tijela i poduzeća do svih ostalih.

“U početku je to mukotrpan proces. Nisam ni mogla slutiti prije godinu dana da će biti toliko problema. Od same tromosti sustava da se to pokrene, neki ravnatelji nisu to proveli na vrijeme, tražili su izgovore. U manjini su, ali ipak ih je stotinjak koji su mislili da to ne treba napraviti”, ispričala je.

Dvije kaznene prijave

Ministrica ima dvije kaznene prijave – od strane dekana Ekonomskog fakulteta i prorektora Hrvatskih studija. U sustavu je, kaže, tridesetak godina, tijekom kojih je obnašala različite funkcije i bila vrlo aktivna na Sveučilištu.

N1

“Uvijek je bilo pitanja koja su bila sporna, s jednom razlikom – razgovaralo se. Otvorila sam prostor za razgovor, ima dijaloga, međutim, u ovim slučajevima se umjesto dijaloga poteže pritisak. Kaznena prijava mora biti temeljena na nečemu”, kazala je.

Smatra da u sustavu obrazovanja postoje puno veći problemi. “U sustavu nema dovoljno prohodnosti za one koji su najbolji. Vrlo je teško nešto promijeniti… Mora biti prilike za mlade, izvrsne ljude, inače imamo problem s time kako ćemo ih zadržati. S jedne strane, moramo im omogućiti napredak, povlačenje sredstava.”

Škola za život

“Uvijek je dobro slušati one druge koji vas ocjenjuju, neovisno. Ocjena je pozitivna. Preko osamdeset posto roditelja je zadovoljno, kao i učitelja koji su radili u eksperimentalnom programu, još veći postotak suradnika i ravnatelja. To su istraživanja na nekoliko desetaka tisuća ljudi. Imamo vanjske stručnjake, koji nisu iz Hrvatske, koji su analizirali. Njihove ocjene kažu da rad i motivacija u školama idu prema zacrtanom cilju”, rekla je Divjak.

Prokomentirala je konstataciju kako pomaci nisu veliki, štrajkalo se, učitelji su nezadovoljni eksperimentalnom reformom, a ona je zadovoljna.

N1

“Zadovoljna sam, nisam rekla da je to izvrsno. Zadovoljna sam s obzirom na okolnosti. Treba uzeti u obzir, kada govorimo o štrajku, što se postiglo – postiglo se puno, i prije i nakon štrajka. U tri godine u prosvjeti imate rast plaća od 25 posto. Nastavnici su službene osobe, to se desetljećima pokušalo postići. Promijenjeni su uvjeti napredovanja. Što se tiče samog nezadovoljstva, istraživanja nam pokazuju da su zadvoljni. Međutim, u svakom sustavu ima nezadovoljnih, nezadovoljni su iz različitih razloga, neki su nezadovoljni zato što se ne žele mijenjati”, prokometirala je i dodala kako će prosječna plaća do kraja godine biti 8.000 kuna.

Ako ne bude ministrica u idućem mandatu, očekuje da će se reforma nastaviti, kao što je i ona nastavila iako bi joj, kaže, bilo lakše da je krenula ispočetka. “Mi smo nastavili na temelju onoga što smo imali. (reforma koju je vodio Boris Jokić, op. a.) I temeljne strategije i pripremljenih dokumenata. I onda smo krenuli od izmjene zakona, eksperimentalni program, frontalno uvođenje… Bilo je jako intenzivno. Reforma je maraton”, zaključila je Blaženka Divjak.

Pogledajte i cijelo izdanje ovotjedne Točke na tjedan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.