Plenković: Povlačenje vojnika iz Afganistana ovisi o pregovorima s talibanima

Vijesti 15. velj 202019:01 > 19:07
N1

Premijer Andrej Plenković u Muenchenu sudjeluje na Konferenciji o sigurnosti. Izvijestio je novinare o bilateralnim susretima koje je imao, a komentirao je i odluku Zorana Milanovića da imenuje Dragana Lozančića za savjetnika.

Andrej Plenković izvijestio je da su u Muenchenu razgovarali s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, predsjednikom Crvenog Križa Peterom Maurerom, albanskim premijerom Albijnom Kurtijem i predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Sa Stoltenbergom je razgovarao o misjii “Odlučna potpora” u kojoj sudjeluje 11. kontingent hrvatskih vojnika, a priprema se 12. kontingent.

VEZANE VIJESTI

“Ključna poruka NATO-a je da NATO ostaje u Afganistanu, pitanje je da pregovaračka pozicija prema talibanima bude još snažnija. Ako se postigne napredak i dogovor tada bi moglo doći do smanjivanja postupnog broja pripadnika te misije Afganistanu.”

Oko pitanja proširenja EU i priprema zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju kaže da je pozicija Francuske evoluirala što potvrđuje i današnja izjava predsjednika Emmanuela Macrona.

Ne očekuje da će se Francuska protiviti otvaranju pregovora. Sada slijede razgovori s dvije zemlje koje su imale određene rezerve, ali misli da se ide u dobrom smjeru i da je važno da Albanija i Sjeverna Makedonija prije sastanka na vrhu u Zagrebu dobiju zeleno svjetlo za početak otvaranja pristupnih pregovora jer je to poruka konkretne europske perspektive.

Što se tiče Kosova kaže i da su oni usmjereni na reforme i europski put, te da će im Hrvatska pomoći.

#related-news_0

Oko Inicijative tri mora kaže da je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman razgovarao s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom.

Misli da je angažman predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović bio pozitivan i da ta inicijativa povezuje zemlje s kojima možemo intenzivirati gospodarsku i energetsku suradnju. “Vlada je i do sada podržavala tu inicijativu i Vlada će i dalje angažirano sudjelovati u toj inicijativi.”

“Na budućem predsjedniku je da bira savjetnike, osobno poznam gospodina Dragana Lozančića i dobro smo surađivali dok je bio na čelu DUZS-a.

U posljednje vrijeme se malo manje viđamo jer je na funkciji savjetnika potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića“, odgovorio je premijer na pitanje oko odluke izabranog predsjednika Zorana Milanovića da odabere Lozančića za savjetnika, a u kontekstu nikada jasno objašnjenih kritika predsjednice Kitarović protiv Lozančića. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.