Ministar iz RS-a čuo se s Divjak: "Nema opasnosti za nositelje naših diploma"

Vijesti 17. velj 202012:20 > 12:23
Vlada RS

"Povodom informacija koje su se pojavile u javnosti u kojima je ministrica znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Blaženka Divjak navela da Republika Srpska odbija provjeru diploma na zahtjev Republike Hrvatske, Ministarstvo za znanstveno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo Republike Srpske u interesu objektivnog i točnog informiranja javnosti upozorava da ti navodi nisu točni", priopćeno je iz Ministarstva za znanstveno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo.

Minsitarstvo RS dalje priopćava:

“Nakon ovih informacija ministar za znanstveno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo Republike Srpske Srđan Rajčević je stupio u kontakt s ministricom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Blaženkom Divjak i dobio uvjeravanja da ne prijeti nikakva opasnost po nositelje naših diploma.

VEZANE VIJESTI

 “Bio sam iznenađen kada sam saznao za izjavu ministrice Divjak i istog trenutka sam izvršio provjere u nadležnoj službi u Ministarstvu iz koje su me uvjerili da je dosadašnji proces provjere, odnosno odgovora na zahtjeve iz Republike Hrvatske, proticao bez ikakvih problema. Ministrica Divjak i ja smo razgovarali jutros i dogovorili smo se da u cilju izbjegavanja bilo kakvih tehničkih problema u vezi procesa provjera, ubuduće svi kontakti između ministarstava budu direktni”, poručio je ministar Rajčević.

Također je dodao da ga je ministrica Divjak obavijestila o njihovim aktivnostima i pojedinim nepravilnostima koje su utvrđene, ali koje se nisu isključivo odnosile na Republiku Srpsku, nego da se radilo i o diplomama iz drugih država u regiji.

“Spomenula je jedan slučaj iz Republike Srpske, ali se isti odnosi na provjeru svjedodžbe srednje škole. Ja sam preuzeo obvezu da o istom obavijestim nadležno ministarstvo”, naveo je ministar Rajčević.

Ministar Rajčević je također zamolio ministricu Divjak da Ministarstvu za znanstvenotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo Republike Srpske dostavi popis imena i prezimena za koje želi da se obavi provjera, a da će nadležne institucije iz Republike Srpske odmah preuzeti potrebne radnje, kako bi organima Republike Hrvatske bilo odgovoreno u najkraćem mogućem roku.

Ministri su se usuglasili da zajedno s ostalim nadležnim organima država iz regije ostaju na istom zadatku borbe protiv negativnih pojava u visokom obrazovanju i nadu da će međusobna suradnja biti uspješno nastavljena”, poručeno je iz ministarstva Republike Srpske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.